Joogit

Lapsen lepoasento

Lapsen lepoasento rauhoittaa
 • Suomi: Lapsen lepoasento
 • Englanti: Child’s Pose
 • Sanskrit: Balasana

Lapsen lepoasento – balasana

Lapsen lepoasento – mikä ihana syy ottaa pieni hengähdyshetki! Olet todennäköisesti kuullut joogaopettajan joskus sanovan, että “voit milloin tahansa tunnin aikana mennä lapsen lepoasentoon”. Tässä asanapankissa selviää, miksi näin. (Muut jooga-asanat ohjeineen löydät täältä.)

Lapsen lepoasennossa takapuolen annetaan laskeutua taakse kantapäiden päälle ylävartalon pehmentyessä eteentaivutukseen. Asento tuntuu monen mielestä rauhoittavalta; pysähdyspaikalta, jossa voi turvallisesti levähtää kesken joogaharjoituksen.

Vaikka kyseessä on lepoasennoksi kutsuttu asana, voi asento tuntua monelle myös voimakkaalta. Kireät lonkat, reidet tai jäykät nilkat voivat tehdä asennosta kaikkea muuta kuin lepopaikan. Siksi tästäkin asennosta löytyy lukuisia variaatioita, miten voit muovata asennosta kehollesi istuvan.

Balasanaa voi pehmentää tyynyillä ja vilteillä: kokeile asettaa tyyny takapuolen ja nilkkojen väliin, tai reisien ja vatsan väliin. Jos otsa ei yllä rentona lattiaan, voi otsan alle asettaa vilttirullan. Vastaavia balasanan “pehmennyskeinoja” käytetään paljon myös restoratiivisilla joogatunneilla, jolloin tarkoitus ei ole venyttää kehoa, vaan rentouttaa sitä.

Kokeile myös lapsen lepoasennon erilaisia variaatioita: huomaa, miten selän asento muuttuu, jos polvet ovat leveällä auki vs. toisissaan kiinni! Molemmat variaatiot ovat yhtä hyviä – tavoite on löytää omalle keholle toimivin vaihtoehto. Jos hartiat kaipaavat extralepoa, voi kädet tuoda vartalon viereen, sormet lähelle varpaita.

Asanapankistamme löydät joogan yleisimmät asanat ohjeineen, kuvineen ja videoineen.

Asanan hyödyt

Lapsen lepoasento venyttää reisiä, nilkkoja ja pakaroita. Asento koetaan usein mieltä rauhoittavana ja se toimiikin erityisen hyvin iltaharjoituksessa tai silloin, kun halutaan lievittää stressiä.

Kiinnitä huomiota näihin, kun harjoittelet asentoa:

 • Pidä kehon painopiste alhaalla, lantion seudulla.
 • Varmista, ettei niskalle tule painoa.
 • Ohjaa hengitys keuhkojen takaosaan, selän puolelle. Tunne, kuinka sisäänhengitys laajentaa selkää.
 • Antaudu asennolle uloshengityksellä, anna painovoiman kutsua.

Asennon variaatiot, vaihtoehdot & vinkit aloittelijalle:

 • Avaa polvet leveämmälle auki, jos asennossa tuntuu hankalalta hengittää.
 • Tue asentoa tyynyillä tai vilteillä.
 • Laske otsa tyynylle tai viltille, jos pää ei laskeudu rentona lattiaan.
 • Kokeile asentoa myös bolsterin kanssa asettamalla joogabolsteri eteesi ja laskeutumalla sen päälle.

Video: lapsen lepoasento

Videolta näet balasanan version, jossa polvet ovat hieman leveämmällä auki. Monelle tämä versio tuntuu luontevammalta. Kun polvet ovat leveämmällä auki, selkään tulee enemmän pituutta. Polvet yhdessä -versiossa saat selkään enemmän pyöreyttä (koukistusta). Kokeile ja vaihtele eri variaatioiden välillä! 🙂

KIITÄ OHJAAJAA

PALAA ASANAPANKKIIN

Henna Haapanen

Joogi / jutun kirjoittaja
Henna on joogaopettaja ja Joogit-palvelun toinen perustajista. Koulutus- ja työtausta Hennalla on johtamisen ja markkinoinnin parissa. Joogaan Henna on syventynyt ja kouluttautunut tiiviisti yli 8 vuoden ajan ja hän inspiroituukin joogasta joka päivä uudelleen.

Lähetä kaverille:

Tilaa joogapostia

Tykkäsitkö tästä? Tilaa uusimmat joogajuttumme suoraan sähköpostiisi.

100% asiaa, 0% roskaa.

Joogit.fi

Kirjautuminen

Tilaa Uudet jutut sähköpostiisi

Juttuja joogasta ja hyvinvoinnista