Joogit

Movement -harjoittelun ABC: mistä lajissa on kyse?

Movement

Movement on lajina nostanut päätään niin maailmalla kuin Suomessa, mutta lajiin ei vielä saa kovin monessa paikassa ohjausta. Mistä tässä lajissa ja ideologiassa on oikein kyse? Sukelletaan aiheeseen!

Kuvittele hetki, että olet taas lapsi. Juokset, kiipeät, pompit ja ryömit – ilman huolia, ilman sääntöjä. Liike on lapselle leikkiä, uteliaisuutta ja rajatonta vapautta!

Nyt siirrä tuo mielikuva tähän päivään.

Olet aikuinen, mutta liikut yhä sulavasti, ketterästi ja vapaasti. Juokset, pyörit, keinut ja tutkit ympäristöäsi kehosi kautta – liikkuminen on keino ilmaista itseäsi.

Tätä on Movement – aikuisen versio lapsen vapaasta, luonnollisesta liikkeestä.

Se ei perustu tarkkoihin ohjelmiin tai toistomääriin, vaan uteliaisuuteen, kehotietoisuuteen ja liikkeen iloon. Samalla se kehittää voimaa, liikkuvuutta, koordinaatiota ja kehonhallintaa – palauttaen sinut kehoosi ja siihen riemuun, jonka liikunta voi parhaimmillaan tuoda.

Mistä movement on saanut alkunsa?

Kaiken taustalla on liikunta-alan ajattelija Ido Portal. Hänen kehittämänsä Movement Culture rikkoi rajoja perinteisten lajien välillä ja nosti esiin liikkumisen uudenlaisen filosofian. Portal ei nähnyt liikettä vain fyysisenä suoritteena – vaan tapana elää, leikkiä ja olla yhteydessä omaan kehoon.

Idon ajattelussa keho ei ole pelkkä väline voiman tai lihaksen kehittämiseen, vaan kokonaisuus, joka liikkuessaan kertoo tarinoita. Liike on tutkimista, vuorovaikutusta ja itsensä ylittämistä.

Tämä filosofia on sittemmin inspiroinut lukemattomia valmentajia ja liikunta-alan ammattilaisia ympäri maailmaa. Movement on kasvanut yksittäisestä metodista kokonaiseksi liikuntamuodoksi – ajattelutavaksi, joka muuttaa suhdetta omaan kehoon ja liikkumiseen.

Movement-harjoittelu on enemmän kuin treeniä

Yksinkertaisuudessaan movement tarkoittaa liikkumista. Harjoittelu perustuu ideologiaan liikkua tietoisesti – halliten kehoa. 

Harjoittelu on ottanut vaikutteita lapsen liikkumisesta, kamppailulajeista, tanssista, kehonpainoharjoittelusta, capoeirasta, telinevoimistelusta ja joogasta. Movement ei kuitenkaan oikein asetu mihinkään näistä kategorioista, vaan tavoitteena on yhdistää liikkumisen ilo.

Movement ei ole treenaamista, vaan liikkumista.

– Joogit-valmentaja & Movement Coach Kristian Popov

Movement voidaan nähdä myös elämäntapana: Movement-filosofia kannustaa kävelemään portaita hissin sijaan tai istahtamaan syväkyykkyyn tuolin sijaan. Harjoittelumuotona sen sijaan laji voi parhaimmillaan olla näyttävää liikepatteria, missä liikkeet soljuvat yhdeksi flow -liikkeeksi!

Ihmiskeho on luotu liikkumaan – monipuolisesti, vapaasti ja uteliaasti. Se ei kaipaa pelkästään voimaa tai kestävyyttä, vaan tilaa, jossa se saa ilmaista itseään.

Liian usein aikuisen liikkuminen typistyy kaavoihin: istumme työpöydän ääressä, seisomme kassajonossa tai kävelemme samaa reittiä lenkkipolulla. Harjoittelemme kuntosalilla vuodesta toiseen samoja liikkeitä, ja samoilla laitteilla. Kehitymme ehkä fyysisesti, mutta samalla kadotamme yhteyden liikuttaa omaa kehoa monipuolisesti.

Movement-harjoittelu palauttaa tämän yhteyden. Se ei ole pelkkä treeni tai liikesarja – se on kokonaisvaltainen tapa elää kehossa. 

Harjoittelu kehittää ketteryyttä ja liikkuvuutta tavalla, jota harva laji tai metodi tarjoaa. Se ei rajoitu saliin, kentälle tai tatamille – vaan liikkuva keho sopeutuu ympäristöönsä, toimii luonnollisesti erilaisissa tilanteissa ja löytää uusia tapoja ratkaista liikkeellisiä haasteita. Samalla se kehittää voimaa! Ei pelkästään lihaksia, vaan myös tasapainoa, kehonhallintaa ja hermoston nopeaa, tehokasta reagointia. Kun sukellat movement-treeneihin, kehosi alkaa kehittyä ja liikkuminen monipuolistua.

Laji, joka sopii kaikille!

Movement on lempeä ja tehokas liikuntamuoto, joka on suunniteltu erityisesti tukemaan kehon luonnollista liikkuvuutta, parantamaan tasapainoa ja lievittämään kiputiloja. Se sopii kaikille niin joogeista urheilijoihin, arkiliikkujiin ja senioreihin. Ikääntyessä keho kaipaa yhä enemmän huolenpitoa ja liikettä – mutta sen ei tarvitse tarkoittaa raskasta treeniä tai suuria ponnistuksia.

Lue lisää Movementin hyödyistä liikkujalle, seniorille tai urheilijalle täältä.

Kokeile lajia 30 päivän Movement-haasteen avulla!

kokeile movementia

Voit tutustua lajiin hauskasti ja helposti 30 päivän Movement-haasteessa, jossa saat kuukauden ajaksi lyhyitä, ytimekkäitä mutta mielenkiintoisia Movement-harjoituksia, joita voit tehdä missä ja milloin tahansa, ja yleensä ilman välineitä – tarvitset vain nettiyhteyden.

Lue lisää haasteesta täältä ja aloita vaikka heti! Voit ensin kokeilla haastetta 7 päivän ilmaisella kokeilujaksolla, ja jos viihdyt meidän treenien parissa, liity täältä jäseneksi. 💚

Lähetä kaverille:

Tilaa joogapostia

Tykkäsitkö tästä? Tilaa uusimmat joogajuttumme suoraan sähköpostiisi.

Tervetuloa sisäpiiriin! :) Voit peruuttaa uutiskirjeen tilauksen milloin tahansa.

Tilaa ilmoitukset
Ilmoita
0 Kommenttia
Vanhimmat
Uusimmat Äänestetyimmät
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Jaa tunnelmasi harjoituksen jälkeen!x
Joogit.fi

Kirjautuminen

Tilaa Uudet jutut sähköpostiisi

Juttuja joogasta ja hyvinvoinnista

Joogit.fi

Kirjautuminen