Joogit

Miksi aikaansaaminen on vaikeaa ja jooga/treeni jää tekemättä? 8 syytä & ratkaisua!

Aikaansaamisen vaikeus yleiset esteet ja vinkit muutokseen ja joogan aloittamiseen

Aikaansaaminen on välillä vaikeaa. Ja samalla suorituskeskeinen kulttuurimme antaa ymmärtää, että aikaansaaminen olisi ihmisenä kelpaamisen mitta (ei ole!). Monella meistä on paineita saada aikaiseksi hurjasti arjessamme. Ei siis ihme, että esim. joogaharjoituksen tai treenin tekeminen voi tuntua kaiken kuorman keskellä välillä jopa mahdottomalta.

Yleisin vastaus, jonka saan “miksi lopetit joogan / treenin” -kysymykseen, on tämä:

“En vain saa aikaiseksi vaikka tiedän, että se tekisi minulle hyvää. Itsekurini/tahdonvoimani ei vain riitä.”

Ymmärrän paremmin kuin hyvin. Rohkenen joogaopettajana ja joogapalvelun perustajana tunnustaa, että painiskelen itsekin saman asian kanssa; omista päätöksistä tulee lipsuttua. Et siis ole yksin.

Tästä voi joskus syntyä inhottava kierre: Kun havahtuu siihen, että omista päätöksistään on lipsunut, saattaa tilanteessa tuntea syyllisyyttä, häpeää tai epäonnistumisen tunnetta, mikä vahvistaa entisestään uskomusta, että minusta ei ole johonkin, mihin toivoisin. Itsetunto saa kolauksen ja usko siihen, että ensi kerralla onnistuu, heikkenee – kierre on valmis.

Tämä ei koske pelkkää joogaa; mekaniikka on sama muiden asioiden kanssa, oli kyse sitten opiskelusta, terveellisestä ruokavaliosta, kuntokuurista tai mistä tahansa tavoitteesta, johon toivoisi pääsevän.

Kierteen voi kuitenkin katkaista ja voit opettaa itsellesi uusia toimintamalleja – sinäkin pystyt siihen!

Mikä siis neuvoksi?

Olen ollut aina melko lahjakas vitkuttelija ja asioiden “huomenna tai maanantaina” -aloittaja. Jossain vaiheessa aikuisena kyllästyin tähän (tapaan, jota luulin luonteenpiirteeksi) niin, että olen vuosien varrella ahminut lukuisia kirjoja motivaatiosta, tahdonvoimasta, aikaansaamisesta, ajanhallinnasta ja mielen toiminnasta. Jos minä olen pystynyt kehittymään tässä, sinäkin pystyt.

Kokosin tähän artikkeliin matkani varrella mukaan tarttuneita yleisiä aikaansaamisen esteitä ja ratkaisuja, joista uskon olevan monelle hyötyä! Tämä on kirjoitettu jooga/liikunta/kotitreeni edellä, mutta vinkkejä voi soveltaa mihin tahansa tavoitteeseen.

Ja ei, aikaansaamisessa kyse ei ole pelkästä itsekurista tai tahdonvoimasta tai niiden puutteesta. Etkä ole laiska. Aihe on paljon moniuloitteisempi!

Ihminen kykenee oppimaan uutta, muuttamaan toimintamallejaan ja pääsemään tavoitteisiinsa! Siksi uskon myös sinuun tässä asiassa. 

NÄITÄ JUTTUJA VOI HARJOITELLA JA NIISSÄ VOI AIVAN OIKEASTI KEHITTYÄ.

Muistetaan kuitenkin olla ystäviä itsellemme; matkan varrelle mahtuu niin onnistumisia, kupruja, takapakkeja kuin iloja ja oivalluksen hetkiä. Kaikki kuuluvat ihmisyyteen, kaikelle saa olla tilaa.

Oletko valmis haastamaan vanhoja toimintamallejasi ja opettaa itsellesi uusia kaavoja? Sitten aloitetaan!


8 yleistä syytä, miksi aikaansaaminen on vaikeaa ja jooga (tai muu tavoite) jää tekemättä:

1) Kynnys aloittaa on liian korkealla

aloittamisen kynnys on korkea ja on vaikea saada aikaan

Alla 4 yleistä esimerkkiajatusta, jotka nostavat aloittamisen kynnyksen niin korkealle, että asia jää tekemättä ja aikaansaaminen on vaikeaa:

  1. “Joogan/treenin pitää olla tarpeeksi pitkä tai haastava, että siitä on hyötyä. Ellen kuitenkaan saa tehtyä sitä usein ja paljon, sama olla tekemättä.”
  1. “Minun pitää olla parhaimmillani; hyvässä energiassa ja vireessä, että voin tehdä. Juuri nyt ei tunnu siltä.”
  1. “Joogahetken pitää olla täydellinen; välineet, ympäristö, tilanne pitää olla vimpan päälle, että voin tehdä”
  1. “En kuitenkaan osaa tai pysty, en ole tarpeeksi hyvä.”

Haastan sinua muovaamaan ajatuksia sinulle edullisemmiksi esimerkiksi näin:

  1. “Joogan/treenin pitää olla tarpeeksi pitkä tai haastava, että siitä on hyötyä. Ellen kuitenkaan saa tehtyä sitä usein ja paljon, sama olla tekemättä.

Jos oletat, että muutut sohvaperunasta joogiksi, joka aloittaa joka aamun auringonnousun aikaan 90 minuutin joogaharjoituksella, asetat kynnyksen liian korkealle. Paras tapa juurruttaa uusi rutiini arkeen on edetä pienin askelein ja välitavoittein.

Lyhytkin harjoitus on harjoitus ja siitä on sinulle hyötyä! 10 minuuttia on aina parempi kuin ei harjoitusta lainkaan. Harjoituksen kestoa tai vaativuutta tärkeämpää on harjoittaa “aloittamislihastaan”, eli saada itsensä tekemään edes vähän, jotta aloittamisen kynnys madaltuu. Vaikein osuus on ALOITTAA. Jos siis aloitat ja teet edes vähän, voit onnitella itseäsi: sinä teit sen. Aloitit. Otit askeleen eteenpäin.

  1. “Minun pitää olla parhaimmillani; hyvässä energiassa ja vireessä, että voin tehdä. Juuri nyt ei tunnu siltä.”

Onneksi aina ei tarvitse olla parhaimmillaan, se on mahdotonta! Joogamatto on armollinen paikka, sille voi saapua juuri sellaisena, kuin tänään on. Koko idea on kohdata itsensä ja kehonsa sellaisena, kuin se on juuri nyt – ja harjoitella niiden asioiden kanssa. Väsyneenä päivänä voit vaikka tehdä ihanan levollisen ja rentouttavan harjoituksen – saatat huomata sen jälkeen, että olosi onkin jo parempi, kun annoit hermostollesi lepohetken. <3

  1. “Joogahetken pitää olla täydellinen; välineet, ympäristö – tilanne pitää olla vimpan päälle, että voin tehdä”

Joogahetken ei tarvitse olla täydellinen. Eihän elämäkään ole! Voit hyvin joogata pienessä tilassa, pieruverkkareissa, naapurin remontoidessa taustalla. Harjoitus on silti aina harjoitus, panostus omaan hyvinvointiin. Metelin ja sotkun keskellä harjoittelu voi olla mitä parasta harjoitusta omalle mielelle. 😉 Älä anna perfektionismin tulla aikaansaamisen tielle.

  1. “En kuitenkaan osaa tai pysty, en ole tarpeeksi hyvä.”

Jos ajattelemme kaikesta, ettemme voi tehdä ellemme osaa jo, emme voisi koskaan oppia mitään. Jokainen on ollut joskus aloittelija, asiassa kuin asiassa. Anna itsesi olla oppilas, salli itsesi olla kesken – me kaikki olemme. Joogassa ei ole kyse siitä, kuka taipuu eniten tai osaa eniten! Kyse on läsnäolosta itselle ja oman kehon kunnioittamisesta sellaisena, kuin se juuri tänään sattuu olemaan.


2) Aloituskitka – aikaansaamisen vaikein osuus on aloittaminen

ALOITUSKITKA on aikaansaamisen vaikein osuus

Aloituskitka on todellinen juttu! Jokainen on varmasti kokenut joskus aloittamisen vaikeutta ja huomannut, että kun aloittamisen kynnyksen ylittää, jatko sujuukin lähes itsestään.

Oletko joskus esim. lykännyt siivoamisen aloittamista loputtomiin, kunnes lopulta huomaat että aloitettuasi tulikin uppouduttua touhuun eikä se ollutkaan niin kamalaa? Sama pätee joogaan ja liikuntaan – aloittamisen jälkeen huomaat että “eihän tämä ollutkaan niin vaikeaa”.

Käytännön vinkki: kokeile 5 minuutin sääntöä. 

5 minuutin sääntö toimii niin, että päätät tehdä asiaa edes 5 minuutin ajan, vaikka väkisin. Jos vielä sen jälkeen tuntuu aivan yhtä tahmealta, niin ehkä hetki ei ole oikea ja voit jättää asian parempaan hetkeen. Useammin kuitenkin käy niin, että aloitettuasi huomaatkin jatkamisen olevan yllättävän mutkatonta.

Kokeile siis joogata (tai vaikka kävellä ulkona) edes 5 minuutin ajan ja katso, mitä tapahtuu. 🙂

Testaa vaikka tätä (ilmaista) 6 minuutin minijoogaa! Löydät harjoituksen myös videokirjastostamme, jos jäsenyytesi on aktiivinen.


3) Priorisointi: kaikki muu menee edelle

PRIORISOINTI laita itsesi edelle

Jos jooga/treeni tai muu tavoite on aina päivän viimeisten asioiden listalla, se lähes väistämättä jää tekemättä. Kun kaikki muu on tehty, ei olekaan enää aikaa tai energiaa. 

Tiesitkö, että tahdonvoima kuluu päivän aikana – se vie aivoilta energiaa! Jos olet ponnistellut koko päivän ja käyttänyt tahdonvoimaasi paljon, on täysin luonnollista, että sitä ei illalla enää riitä ja sohva vie voiton.

Priorisoi siis tavoitteesi ylemmäs! Ansaitset sen. Kyse on panostuksesta itseesi ja hyvinvointiisi, mistä on hyötyä kaikille elämänalueillesi, myös läheisillesi ja kollegoillesi. Se ei ole itsekästä. Kirjoita vaikka aamulla ylös päivän tärkeimmät tehtävät tärkeysjärjestyksessä ja huolehdi, että hyvinvointiasi tukevat asiat ovat riittävän korkealla prioriteetilla.


4) Ei ole aikaa, aina tulee jotain esteitä

KIIRE ja ajanpuute aikaansaamisen esteenä

Tunnista aikavarkaat

Jos joku väittää, ettei koskaan ole aikaa 10 minuutin joogahetkelle, hän ei ole rehellinen itselleen. Suurin osa meistä saattaa käyttää 10 minuuttia esim. somen selailuun jopa kymmeniä kertoja päivässä.

Tunnista omat aikavarkaasi! Mihin aikasi menee, jos itsellesi ei jää edes pienen pientä hetkeä?

Opettele sanomaan ei

Moni meistä on niin kiltti ja tunnollinen, että myöntyy aina kaikkeen. On kuitenkin tärkeää osata myös vetää omat rajat ja osata sanoa välillä ei. On ok sanoa ei ja priorisoida itsensä välillä edelle.

Lyhytkin harjoitus on harjoitus

Sama pointti kuin aiemmin; kun aikaa ei ole paljoa, lyhyt harjoitus riittää. Mitä jos otat itsellesi edes 5 minuuttia ja ihan vain olet läsnä & keskityt vaikka rauhalliseen hengitykseen? Sekin lasketaan harjoitukseksi! 🙂 


5) Epäselvä tavoite tai et tiedä, mistä aloittaisit

EPÄSELVÄ tavoite et tiedä mistä aloittaisit

Jos tavoitteesi on “pitäisi joogata enemmän”, voi tavoite olla liian hähmäinen. Tutkitusti ihmismielelle toimivat yleensä mahdollisimman selkeät tavoitteet. 

Mitä jos korvaat tuon lauseen esim. päättämällä, että tavoitteenasi on joogata esimerkiksi 2 kertaa viikossa 30 minuutin ajan? Tuolloin voit laittaa nuo ajankohdat kalenteriin ja päättää ennakkoon, milloin teet sen. Tulee todennäköisemmin tehtyä.

“Netflix-ilmiö” – kun vaihtoehtoja on liikaa

Netti pursuaa vaihtoehtoja ja kaupunki on täynnä tekemistä – voihan runsaudenpula ja päätöksenteon vaikeus!

Tiedosta silloin, että tärkeintä on pitää lupauksesi itsellesi ja tehdä edes jotain, edes vähän. Kokeile näitä:

  • Päätä ennakkoon, mitkä harjoitukset teet ensi viikolla ja laita ne itsellesi talteen. Aloittamisen kynnys madaltuu kun päätöksentekoon ei harjoitushetkellä mene aikaa.
  • Valitse valmis joogakurssi/treeniohjelma, jossa harjoitukset on valittu sinulle valmiiksi – etene ohjelman tahdissa ja säästy jokapäiväiseltä “mitähän tekisin” -puljaamiselta.

6) Sisäiset esteet – rajoittavat uskomukset itsestä aikaansaamisen tiellä

Rajoittavat uskomukset

Väitän, että tämä on ehkä tärkein kohta koko artikkelista – ja myös se, joka saattaa herättää mielessä eniten vastustusta. Jokaisella meistä on uskomuksia itsestä ja maailmasta. Osa uskomuksista on hyviä ja hyödyllisiä, osa rajoittavia tai jopa haitallisia. 

Tunnistatko jostain syvältä mielesi syövereistä esim. tällaisia uskomuksia?

“Olen laiska, en yleensä saa aikaiseksi vaikka yrittäisin.”

“Aina kun aloitan jotain uutta, kyllästyn kuitenkin ja se jää kesken.”

“En ole liikunnallinen / en osaa kuitenkaan / en ole riittävän hyvä.”

Ihminen on sillä tavoin metka aivo-keho-mieli-sielu-kokonaisuus, että toimimme yleensä (usein tiedostamatta) uskomustemme mukaisesti. 

Jos mieleen on syvälle juurtunut käsitys siitä, että on laiska ja aikaansaamaton, systeemimme toteuttaa tätä totuutta opittuna kaavana, ellei kaavaa lähde tietoisesti rikkomaan.

Uskomusten muuttaminen voi olla työlästä ja aikaavievää (joskus myös vaikeaa ja ammattiapua vaativaa) puuhaa, mutta sitäkin arvokkaampaa. Tästä voisi kirjoittaa ihan oman artikkelin (tai kirjan), mutta pintaraapaisuna kannustan pohtimaan asiaa – kaikki alkaa siitä, että tulee ensin tietoiseksi omista uskomuksistaan.

Voisitko alkaa hiljalleen korvata haitallisia uskomuksia paremmilla? Ehkä jonain päivänä sinua paremmin tukevat uskomukset alkavat juurtua systeemiisi ja ne muuttuvat totuuksiksi – myös käytännön tasolla.

Esimerkkejä ajattelun muuttamisesta itselle hyödyllisemmäksi:

“Olen laiska, en saa aikaiseksi vaikka yrittäisin.” 

>> “Minulla on ollut haastava jakso, ja se on syönyt voimavarojani – olen tehnyt parhaani sillä, mitä siinä hetkessä on ollut. Voin kuitenkin palaa kerrallaan palauttaa energiaani ja oppia saamaan aikaiseksi asioita, jotka ovat minulle tärkeitä.”

“Aina kun aloitan jotain uutta, kyllästyn kuitenkin ja se jää kesken.” 

>> “Ihailen kykyäni innostua uusista asioista, sen ansiosta olen kokenut monenlaista ja oppinut kaikista kokemuksistani jotain! Ei haittaa, vaikka kaikki ei jäisi elämääni pysyvästi, kaikelle on aikansa ja paikkansa. Annan silti itselleni mahdollisuuden innostua uudesta ja nautin siitä! Harjoittelen myös pitkäjänteisyyttä, että minulle tärkeät asiat jäisivät elämääni myös alkuinnostuksen jälkeen; sillä aina ei huvita, mutta voin silti jatkaa, jos tiedän asian minulle tärkeäksi.”

“En ole liikunnallinen / en osaa kuitenkaan / en ole riittävän hyvä.” 

>> “Annan itseni olla aloittelija ja nauttia uuden oppimisesta! Olen myötätuntoinen itseäni kohtaan silloinkin, kun jokin ei suju tai tuntuu vaikealta. Nautin oppimisen ilosta ja oppimismatkasta. Opettelen tunnistamaan omat, uniikit vahvuuteni ja kiittämään itseäni niistä.”

Yksi hauska tekniikka uskomusten muovaamiseen: mielikuvaharjoittelu

Tiesitkö, että useissa tutkimuksissa ihmisten on havaittu kehittyvän erilaisissa asioissa mielikuvaharjoittelulla? Urheiijoidenkin valmennuksessa käytetään paljon mielikuvaharjoittelua – koska se toimii.

Kokeile tätä:

  • Ota mukava asento, rentouta kasvosi ja lihaksesi, hengitä rauhallisesti. 
  • Kun tunnet olosi rennoksi, käytä mielikuvitustasi: näe itsesi tavoitteessasi: näe itsesi uusien, parempien uskomuslinssien läpi. 
  • Keskity yksityiskohtiin; mitä näet, koet, tunnet, kuulet, haistat, kun otat askeleita tavoitettasi kohti? Jos tavoitteenasi on esim. ottaa aamujooga rutiiniksi, mielikuvittele illalla nukkumaanmennessä seuraava aamu, kun teet aamujoogan – jokaista yksityiskohtaa myöden.
  • Pyri tuntemaan niitä onnistumisen, ilon ja hyvän olon tunteita, joita mielikuvaharjoituksen versio sinusta tuntisi. Voimista noita tunteita ja anna itsesi velloa hyvissä fiiliksissä.

>> Näin olet jo “koodannut” itseäsi onnistumaan, voimistanut tarvittavia yhteyksiä aivoissasi, ja asian toteutus voikin tuntua tavallista helpommalta. Mitä useammin mielikuvaharjoittelet, sitä tehokkaammaksi harjoitus käy ja alat huomata sen vaikutuksia.


7) Epäonnistumisen pelko aikaansaamisen esteenä

epäonnistumisen pelko aikaansaamisen esteenä

Elämänmuutoksiin ryhtyminen ja uusien rutiinien luominen saattaa tietoisesti tai tiedostamatta pelottaa; alla voi piillä pelko epäonnistumisesta. Entä jos taas jätän kesken tai en pysy päätöksessäni ja tunnen oloni sitten surkeaksi?

Työstä suhtautumistasi epäonnistumiseen.

Mitä jos käännät ajatuksen toisin: Jos esim. onnistut pysymään päätöksessäsi 2 viikon ajan ja sen jälkeen tuleekin taukoa, niin et epäonnistunut, vaan VAU – harjoittelit 2 viikon ajan! Se on paljon enemmän kuin ei harjoittelua lainkaan.

Elämässä tulee aina kaikenlaista ja harjoittelusta tulee välillä taukoa. Se ei ole epäonnistumista. Voit aina palata harjoituksen pariin! Jokainen päivä on uusi mahdollisuus. Etkä joudu aloittamaan alusta; jossain aivojen ja lihasmuistin syövereissä on ne asiat, joita joskus jo harjoittelit, ja ne palautuvat mieleen ja kehoon nopeasti kun palaat asian pariin.


8) Ainainen “pitäisi” -ajattelu

pitäisi -ajattelu aikaansaamisen esteenä

Viisas, valitettavasti jo tältä pallolta lähtenyt sukulaiseni tapasi sanoa, että “pitäis” -sanasta pitää poistaa S-kirjain sanan lopusta. 

“Pitäisi”- sana tarkoittaa, että jokin asia kuormittaa mieltäsi ja on aivojen to do -listalla, mutta et kuitenkaan aio tehdä sitä NYT, koska lisäsit sanan perään s-kirjaimen. Vai kuinka? 😉

Mitä jos “pitäisi sitä ja tätä” -märehdinnän sijaan vain simppelisti teet jomman kumman näistä päätöksistä:

a) Minä TEEN tämän asian tuona ajankohtana, piste.

b) Tai vaihtoehtoisesti päätät, että tämän asian aika ei ole nyt. Ehkä kirjoitat sen johonkin muistilistaan mieltäsi kuormittamasta.

Näin et jää “välitilaan” melkein tekemään asiaa ja kuormittamaan mieltäsi. Tiedän, helpommin sanottu kuin tehty. Mutta mahdollista harjoitella. 🙂


Mitä ajatuksia heräsi? Kolahtiko jokin kohta erityisesti? Mitä listasta mielestäsi puuttuu? Kysy, kommentoi, jutellaan aiheesta! 🙂

Jos olet valmis antamaan kotijoogalle tai kotitreenille ja itsellesi mahdollisuuden, hae täältä ilmainen 7 päivän kokeilu Joogit Heimo -jäsenyyteen. Kokeilu ei sido mihinkään, ja voit sen aikana harjoittaa “aloittamislihastasi” joogaharjoitustemme ja treenivideoidemme parissa.

Tai kokeile valmiita ohjelmiamme, jotka sisältyvät jäsenyyteen ja kokeiluun – ohjelmaa seuratessa säästyt valinnanvaikeudelta. 🙂

Toivottavasti tästä oli sinulle hyötyä!

Iloa, sisua, armollisuutta ja inspiraatiota tavoitteisiisi – mitä ne ovatkaan. Pystyt siihen! <3


Artikkeliin inspiroineita lähteitä on lukuisia, tässä niistä muutama (ei sponsoroituja)

Psykopodiaa -podcast

Ajanhallinta -valmennusopas (Merja Takamäki)

Buddhan aivot – käytännön neurotiedettä onnellisuuteen, rakkauteen ja viisauteen (Rick Hanson & Richard Mendius)

Psycho-Cybernetics (Maxwell Maltz)

Tahdonvoiman käyttöohje (Frank Martela)

Lähetä kaverille:

Tilaa joogapostia

Tykkäsitkö tästä? Tilaa uusimmat joogajuttumme suoraan sähköpostiisi.

Tervetuloa sisäpiiriin! :) Voit peruuttaa uutiskirjeen tilauksen milloin tahansa.

Tilaa ilmoitukset
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Vanhimmat
Uusimmat Äänestetyimmät
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Jaa tunnelmasi harjoituksen jälkeen!x
Joogit.fi

Kirjautuminen

Tilaa Uudet jutut sähköpostiisi

Juttuja joogasta ja hyvinvoinnista

Joogit.fi

Kirjautuminen