Joogit

Joogamaton puhdistus: pesuohje riippuu joogamaton materiaalista!

joogamaton puhdistus ohje

Joogamaton puhdistus on olennainen osa joogaharjoituksesi kunnioittamista sekä hyvää hygieniaa. Tästä artikkelista opit, miten pidät joogamattosi puhtaana ja hyväkuntoisena pitkään.

Tärkeintä on valita puhdistusaineet joogamaton materiaalin perusteella, jotta matto säilyttää ominaisuutensa!

Miksi joogamaton puhdistus on tärkeää?

Joogamaton puhdistus kannattaa tehdä säännöllisesti, jotta matto pysyy hyvänä ja säilyttää ominaisuutensa mahdollisimman pitkään.

Likainen ja rasvatahrainen matto muuttuu liukkaaksi, jolloin sillä harjoitteleminen on epämukavampaa, joten pidä joogamatostasi hyvää huolta – onhan matto sentään joogaharjoituksen tärkein väline heti sinun itsesi ja oman kehosi jälkeen! 🙂

Joogamaton säännöllinen puhdistus poistaa hien, rasvat ja bakteerit, joita kertyy maton pinnalle harjoitellessa. Puhdas matto myös tuoksuu raikkaalta ja on pitkäikäinen – ekologista kuluttamista on käyttää ostamiaan tavaroita mahdollisimman pitkään ja huoltaa niitä tarpeen mukaan.

Lue myös: Joogamaton osto-opas – näin valitset sinulle sopivan joogamaton!

Yleiset vinkit joogamaton puhdistamiseen

joogamatto puhtaaksi ohje

  • Tarkista mattosi pesu- ja hoito-ohjeet ennen puhdistusta maton valmistajalta (useimpien valmistajien nettisivuilta löytyy maton hoito-ohjeet, jollet saanut niitä mukaan mattoa ostaessa).
  • Puhdista matto kevyesti aina harjoituksen päätteeksi pyyhkimällä se kostealla liinalla ilman pesuainetta. Pyyhi kuivaksi.
  • Tee matolle ajoittain perusteellisempi putsaus matolle sopivalla pesuaineella sekä aina silloin, jos olet hikoillut tai matto vaikuttaa likaantuneen. Tällöin voit käyttää puhdistamiseen pesuainetta maton materiaalin mukaisesti (lue lisää alta).
  • Mattoa ei tarvitse hampaat irvessä hinkata, normaali pyyhkiminen riittää. Älä vahingoita maton pintaa liian voimakkain ottein.
  • Anna maton kuivua täysin ennen kuin rullaat sen rullalle. Älä kuivata mattoa auringossa.

Joogamaton puhdistus maton materiaalin mukaan

Joogamattosi on todennäköisesti valmistettu joko muovista, luonnonkumista, korkista, tai luonnonmateriaalista (puuvilla, juutti). Erilaiset materiaalit puhdistetaan eri tavoin. Lue alta ohjeet oman joogamattosi putsaamiseen!

Muovista valmistetun joogamaton peseminen

muovisen joogamaton pesu

Useimmat joogamatot on valmistettu PVC-muovista tai muusta muovisekoituksesta. Laadukkaat muovimatot (esim. Mandukan matot) ovat yleensä pitkäikäisiä ja helppoja puhdistaa, sillä muovi kestää pesuaineita muita materiaaleja paremmin. Vältä silti voimakkaita kemikaaleja, jotka voivat vahingoittaa maton pintaa.

Voit käyttää puhdistukseen mietoa astianpesuainetta lämpimään veteen sekoitettuna – tilkka pesuainetta riittää. Pyyhi matto liinalla tai sienellä ja huuhtele sen jälkeen puhtaalla vedellä ja kuivaa matto puhdistamisen jälkeen. Varmista, ettei pesuainetta jää mattoon, sillä se tekee maton pinnasta liukkaan!

Jos haluat päästä helpolla, osta valmis joogamaton puhdistussuihke – niitä löytyy niin Pilateskaupasta, Ruohonjuuresta kuin monista joogamattoja myyvistä verkkokaupoista.

Kuvakaappaus Pilateskaupan sivuilta: esimerkkejä joogamaton puhdistusaineista.

Luonnonkumista valmistetun joogamaton pesuohje

luonnonkumista valmistetun joogamaton pesuohje

Kumi- ja luonnonkumimatot ovat kemikaaleille herkempiä kuin muovimatot, joten älä käytä yleispuhdistusaineita tai astianpesuainetta kumimaton pesemiseen, sillä ne saattavat vahingoittaa maton pintaa ja lyhentää sen käyttöikää.

Luonnonkumisen joogamaton puhdistukseen suositellaan kumimatolle tarkoitettua joogamaton puhdistusainetta, jota löytyy esimerkiksi Pilateskaupasta sekä muista joogamattoja myyvistä verkkokaupoista.

Toinen vaihtoehto on valmistaa itse puhdistusaine etikasta ja vedestä, ohje siihen artikkelin lopussa!

Korkkimaton puhdistaminen

korkkimaton puhdistus jooga

Korkkimatot ovat luonnostaan hygieenisiä, joten niitä ei tarvitse puhdistaa pesuaineella niin usein kuin muita joogamattoja.

Useimmiten vesipesu kostealla liinalla riittää, mutta korkkimattokin kaipaa aika ajoin perusteellisempaa puhdistamista, jos olet hikoillut / käytät mattoa paljon.

Puhdistamiseen ei suositella ylimääräisiä kemikaaleja / yleispuhdistusaineita, vaan kannattaa mieluummin tehdä itse luonnonmukainen puhdistusaine etikasta, vedestä ja halutessasi tipauttaa sekaan tippa eteeristä öljyä. Lue tarkempi etikkapesuaineen ohje artikkelin lopusta!

Ohje: Pyyhi korkkimatto kostealla liinalla, muista antaa maton kuivua kokonaan ennen kuin rullaat sitä rullalle (voi homehtua jos rullaat märkänä).

DIY: tee oma joogamaton puhdistusaine!

Joogamaton puhdistus sujuu ekologisesti ja edullisesti itse tehdyllä puhdistusaineella. Tämä on helppo tehdä!

Tarvitset vain suihkepullon, vettä, etikkaa ja halutessasi pari tippaa antibakteerisia ominaisuuksia sisältävää eteeristä öljyä tuoksuksi (esim. teepuu, sitruuna tai laventeli).

OHJE: Käytä etikkaa 1:4-suhteessa, eli 4 desiin vettä n. 1 dl etikkaa. Tipauta halutessasi joukkoon pari tippaa eteeristä öljyä ja sekoita hyvin.

Suihkuta ainetta matolle ja pyyhi pyörivin liikkein. Pyyhi vielä pelkkää vettä sisältävällä kostealla liinalla ja anna maton kuivua rauhassa ennen käyttöä tai maton rullausta.


Toivottavasti tästä artikkelista oli sinulle hyötyä!

Lue lisää joogavälineistä, joogasta ja joogan vierestä blogistamme tai tule kokeilemaan kotijoogaa yli 400 harjoituksen videokirjastoomme – voit kokeilla harjoituksia 7 päivää ilmaiseksi! >> Tilaa kokeilu täältä.

Tutustu myös näihin tietopankkeihimme:

Lähetä kaverille:

Tilaa joogapostia

Tykkäsitkö tästä? Tilaa uusimmat joogajuttumme suoraan sähköpostiisi.

Tervetuloa sisäpiiriin! :) Voit peruuttaa uutiskirjeen tilauksen milloin tahansa.

Tilaa ilmoitukset
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Jaa tunnelmasi harjoituksen jälkeen!x
Joogit.fi

Kirjautuminen

Tilaa Uudet jutut sähköpostiisi

Juttuja joogasta ja hyvinvoinnista