Joogit

Joogavälineet esittelyssä: mitä joogaan tarvitsee mukaan?

joogavälineet kotona

Mitä tarvitsen joogatunnille mukaan? Mitä joogavälineet ovat? Ovatko ne välttämättömiä? Mihin kannattaa panostaa, minkä voi korvata kahvipaketilla?

Lue myös:

Tärkein joogaväline: sinä itse, mukavissa vaatteissa

Välineurheilijan pettymykseksi jooga on laji, jossa pääsee alkuun ilman varusteita. Tarvitset vain vaatteet, joissa on helppo liikkua. Mikäli joogaat studiolla tai kuntokeskuksessa, tarvittavat joogavälineet löytyvät yleensä paikan päältä. Jos olet kotijoogi, pääset pitkälle pelkällä joogamatolla.

Jooga onnistuu tarpeen tullen vaikka nurmikolla, laiturilla, lattialla, sängynpohjalla tai bussin penkillä. Joogaharjoitus on niin monimuotoinen, että löydät hetkeen sopivan tavan nauttia joogan hyödyistä tilanteessa kuin tilanteessa.

Mihin joogavälineitä käytetään?

Joogablokit, -bolsterit ja -vyöt ovat hyödyllisiä niin aloittelijalle kuin kokeneelle joogille. Joogavälineet tarjoavat tukea, rajoja, auttavat pääsemään asanassa syvemmälle sekä tuovat lisäbuustia harjoituksessa etenemiseen.

Suurin osa ohjaamistani tunneista on kuitenkin suunniteltu siten, että voit osallistua myös ilman välineitä. Monen joogavälineen voi korvata esim. tyynyllä, viltillä tai huivilla.

Joogit-Heimon joogaharjoitusten kuvaustekstissä ilmoitetaan, mikäli tunnilla käytetään välineitä. Suunnittelen tunnit kuitenkin siten, että voit aina korvata välineen jollain kotoa löytyvällä esineellä, joten joogavälineiden hankkiminen ei ole välttämätöntä.

Käytän tunneillani apuvälineinä usein tyynyjä ja vilttejä, sillä niistä on moneksi ja ne löytyvät lähes jokaisen kotoa. Niiden päällä mm. istutaan, kun tarvitaan takapuolen alle koroketta. Niillä pehmustetaan asentoa, kun polvea kiukuttaa. Viltti lämmittää loppurentoutuksessa ja tyynyt tukevat useita eri asentoja huolehtien, etteivät rentouttavissa asennoissa raajat retkota ilmassa.

Tutustumme tässä artikkelissa joogatunnilla käytettäviin välineisiin jotta tiedät, mistä tunneilla puhutaan. 🙂

Joogamatto

Jos kuitenkin panostat yhteen joogavälineeseen, panosta joogamattoon! Laadukkaan joogamaton avulla asanat helpottuvat ja harjoitus tuntuu entistä miellyttävämmältä.

Olemme erikokoisia, -pituisia ja -muotoisia ja joogaharjoituksemme näyttävät erilaisilta, joten sama joogamatto ei välttämättä palvele parhaalla tavalla kaikkia. Tutustu joogamaton osto-oppaaseen, jonka lukemisen jälkeen tiedät paremmin, millainen matto sopii juuri sinulle!

Joogablokki

Blokki, tiili, palikka… rakkaalla lapsella on monta nimeä. Kyseessä on maton jälkeen ehkä yleisin käytössä oleva joogaväline. Joogablokkeja käytetään milloin linjaamaan asanaa turvalliseksi, milloin tuomaan lattiaa hieman lähemmäs, kun sormet eivät yllä. Blokkeja hyödynnetään myös restoratiivisissa lepoasennoissa selän tai lantion alla, kun halutaan avata rintaa tai nostaa lantio sydämen yläpuolelle.

Joogablokin voi korvata esim. paksuilla kirjoilla tai avaamattomalla kahvipaketilla.

Joogabolsteri

Joogabolsteri, eli putkityyny, on ihana apuväline etenkin yin-joogassa ja restoratiivisilla tunneilla. Bolsterin päällä lepäillään ja pötkötellään selällään tai vatsallaan, tai se asetetaan jalkojen alle loppurentoutuksen maksimoimiseksi. Joogabolsterin osto-oppaan löydät täältä.

Bolsterin sijaan voit käyttää esim. vilttirullaa, peitosta käärittyä rullaa tai pitkän mallista tyynyä.

Joogavyö

Joogavyöstä on apua monessa eri asanassa. Sen avulla voidaan asettaa keholle rajat, jolloin pysymme tietyssä asanassa tuetummin. Sitä voi hyödyntää myös silloin, kun haluamme opettaa kehomme pysymään tietyssä linjassa, tietyssä asennossa. Joogavyöllä saat pituutta käsiin ja jalkoihin silloin, kun ne eivät yletä koskettamaan toisiaan. Näet videolta pari esimerkkiä.

Joogavyön voi korvata myös kotoa löytyvällä vyöllä tai huivilla.


Haluaisitko joogata kotona, omassa rauhassasi? Liity Joogit Heimoon!

Henna Haapanen

Joogi / jutun kirjoittaja
Henna on joogaopettaja ja Joogit-palvelun toinen perustajista. Henna on joogannut yli 6 vuoden ajan ja inspiroituu joogasta joka päivä yhä uudelleen.

Lähetä kaverille:

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on twitter
Share on email
Share on pinterest
Share on linkedin

Tilaa

Tykkäsitkö tästä? Tilaa uusimmat joogajuttumme suoraan sähköpostiisi.

100% asiaa, 0% roskaa.

Joogit.fi

Kirjautuminen

Tilaa Uudet jutut sähköpostiisi

Juttuja joogasta ja hyvinvoinnista