Olet ilmeisesti päättänyt hankkia oman joogamaton. Loistopäätös!
Laadukkaan maton avulla asanat helpottuvat ja harjoitus tuntuu miellyttävämmältä. Oman joogamaton käyttäminen on myös hygieenisempää.
Joogamaton valinnalle kannattaa antaa pieni tovi. Jokainen itselleen sopivan maton löytänyt tietää, miten ihanalta oma, laadukas joogamatto tuntuu.
Jos panostat yhteen asiaan, panosta joogamattoon.
Oleellista joogamaton valinnassa onkin se, että valitsee juuri omaan käyttötarkoitukseen sopivimman maton. Sopivan maton löydyttyä kannattaa myös tutustua maton hoito-ohjeisiin, sillä eri materiaalit kaipaavat erilaista puhdistusta: laita siis talteen myös tämä joogamaton puhdistusopas.
Jos haluat tutustua muihin joogassa käytettäviin välineisiin ja niiden käyttötarkoituksiin, voit lukea joogavälineistä lisää täältä. Joogabolstereista kertovan oppaan löydät täältä. Mikäli olet aloitteleva joogi ja pohdit vielä harrastuksen aloittamista, tutustu aloittelijan joogaoppaaseemme.
Sisältö
Mikä on minulle paras joogamatto?
Olemme erikokoisia, -pituisia ja -muotoisia ja joogaharjoituksemme näyttävät erilaisilta, joten sama joogamatto ei välttämättä palvele parhaalla tavalla kaikkia.
Joogamaton valintaan vaikuttavat maton paksuus, materiaali, pito sekä se, mitä joogalajia pääasiassa harrastat. Mitä herkemmät polvet, sitä paksumpi matto kannattaa hankkia. Mitä enemmän matkustat joogamattosi kanssa, sitä kevyempi matto on käytännöllisin valinta.
Tässäpä muutama tärkeä seikka, joka kannattaa ottaa huomioon maton valinnassa:
Joogamaton paksuus
- 4–6 mm matot ovat perushyviä, useimmille toimivia vaihtoehtoja, jotka tarjoavat sopivan tuen ja kulkevat tarvittaessa välillä myös kainalossa.
- Ohut joogamatto (alle 3 mm) sopii sinulle, joka matkustat paljon ja kuljetat mattoa mukanasi. Ohuempi matto on kevyempi ja täten kätevämpi kantaa mukana. Ohut matto antaa lisäksi paremman tuen tasapainoa vaativiin asanoihin.
- Paksumpi joogamatto (6 mm–1 cm) on valintasi, jos polvesi kaipaavat pehmustetta tai jos joogaharjoituksesi on pehmeämpiin ja rauhallisempiin joogatyyleihin kallellaan (yin, restoratiivinen jooga). Paksumpaa mattoa on hankalampi kannella mukana, joten se sopii parhaiten kotikäyttöön.
Maton pituus ja leveys
Mattojen pituudet vaihtelevat yleensä 170–200 cm välillä, standardikoko on 180 cm. Jos olet pitkä, kannattaa valita tavallista pidempi matto (esim. 200 cm).
Joogamaton perusleveys on yleensä n. 60 cm, mutta markkinoilla on myös leveämpiä mattoja. Jos olet pitkä ja kaipaat enemmän tilaa, valitse tavallista leveämpi matto.
Joogamaton pito (eli ns. grippi)
“Onko siinä hyvä grippi” on yleisesti joogin suusta kuultu lause, kun puhutaan mattoasioista.
Etenkin fyysisemmässä asanaharjoituksessa – kuten flow-joogassa, astangassa ja hathassa – on hyvin tärkeää, ettei joogamatto luista sormien ja varpaiden alla. Asanoissa pysyminen on liukkaalla matolla paitsi hankalaa, myös epämukavaa. Joogamaton tulee olla pitävä myös lattiapuolelta, ettei matto liu’u lattialla liikkuessasi sen päällä.
Se tunne, kun pääset ensimmäistä kertaa joogamaan matolla, jossa on hyvä pito!
Jos joogamatto luistaa käsien ja jalkojen alla, joudut tekemään töitä pystyssä pysymiseen sen sijaan, että saisit keskittyä asanaan. Monille joogeille maton pito onkin yksi tärkeimmistä ominaisuuksista.
Mistä tiedän, onko matossa hyvä pito?
Uskaltanen yleistää, että markettien edullisimmissa joogamatoissa on harvoin hyvä pito (korjatkaa minua, jos olen jonkun maton suhteen väärässä!). Pito onkin kestävyyden lisäksi yksi tärkeimpiä perusteluita sille, miksi kannattaa panostaa laadukkaaseen mattoon.
Jos ostat maton verkkokaupasta, kannattaa tutustua suosituksiin ja käyttäjäkokemuksiin. Artikkelin lopussa vinkkaan parista matosta, jotka ovat oman kokemukseni mukaan laadukkaita ja pidoltaan erinomaisia.
Miten maton materiaali vaikuttaa pitoon ja kestävyyteen?
Joogamatot tehdään usein joko muovista (PVC-pohjaiset) tai luonnonmateriaaleista. Molemmilla on omat hyvät ja huonot puolensa niin gripin, kestävyyden kuin ekologisuuden kannalta.
Muovipohjaiset joogamatot ovat parhaimmillaan todella kestäviä. Muovi kalskahtaa kamalalta, mutta jatka silti lukemista. Muovimatoissa voi olla paljonkin eroja materiaalin kestävyyden, laadun ja terveellisyyden suhteen.
Esim. tunnettu joogamattovalmistaja Manduka lupaa, että heidän mattonsa kestävät yhden tai jopa kaksi elinikää. Tuotteen kestävyys täten vähentää kaatopaikalle päätyvän PVC- muovin määrää ja siksi muovimaton ostajan kannattaakin panostaa tuotteen laadukkuuteen. Muovisia mattoja voidaan myös valmistaa monella eri tavalla; käyttämälläni Mandukan PVC-matolla on sertifiointi, joka takaa myrkyttömän valmistusprosessin.
Osa joogamatoista täytyy “ajaa sisään”, eli niiden pito paranee sitä mukaa, kun käytät mattoa. Tämä koskee usein erityisesti muovimateriaaleista (PVC) tehtyjä mattoja.
Luonnonmateriaalit, kuten juutti ja luonnonkumi, ovat usein pitäviä heti ensikäytöstä lähtien. Luonnonmateriaalista valmistettu matto on sinänsä ekologinen valinta, että sen valmistuksessa ei todennäköisemmin ole käytetty haitta-aineita. Luonnonmateriaalimatot ovat kauniita ja erityisesti niihin lisätty juutti parantaa maton pitoa. 100% luonnonmateriaali on myös biohajoava, toisin kuin muoviset kollegansa.
Biohajoavuuden kääntöpuoli on maton kestävyys. Luonnonmateriaaleista tehtyjen joogamattojen käyttöikä on yleensä (laadukasta) muovipohjaista mattoa lyhyempi. Markkinoilla on myös mattoja, joissa on käytetty sekä muovia että luonnonmateriaaleja.
Lisävinkki: hikoilevatko kätesi helposti? Myös käsien hikoilu vaikuttaa grippiin. Osa joogamatoista on suunniteltu siten, että niiden pito nimenomaan paranee kosteuden myötä. Jos hikoilet herkästi, kannattaa valita tällainen matto.
Olipa materiaalivalintasi mikä tahansa, muistathan huoltaa mattoasi ohjeiden mukaan. Näin pidennät tuotteen käyttöikää ja pidät huolen pidosta. 😉
Joogamattosuosituksia
Paras tapa on lukea arvosteluja ja kysyä suosituksia – löydät kyllä oman lempimattosi! Alla omat suosikkini. 🙂
Joogit-palvelun joogavideot on kuvattu Manduka Pro Lite –joogamatolla. Matto on todella kestävä, ja siinä on tätä nykyä mielestäni erinomainen pito. Pito on parantunut käytön myötä.
Toinen henkilökohtainen suosikkini ja seuraava mattohankintani on ruotsalaisen Yogiraj’n luonnonkumista ja juutista valmistettu Organic Premium -matto. Matto on paitsi kaunis, myös pitonsa puolesta erinomainen valinta.
Tutustumisen arvoisia ovat myös suomalaisen Sarwa Yogan matot sekä ulkomaiset joogabrändit nimeltä Bodhi, Jade Yoga sekä Liforme. Jälkimmäisiä en ole testannut itse, mutta ne ovat saaneet tuntemiltani joogeilta kehuja.
Vinkki: Löydät kattavan valikoiman joogamattoja ja muita joogavälineitä esimerkiksi yhteistyökumppanimme Pilateskaupan verkkokaupasta.
Huom! Joogit Heimon jäsenenä Pilateskaupan ostoksiisi jäsenedun. Tarkista asiakasetusi omalta sivultasi. 🙂
Mitä joogamattoa sinä suosittelet? Kerro kokemuksistasi kommenteissa!