Joogit

Yin-jooga – kattava opas yin-joogasta

yin-jooga

Yin-jooga on yksi suosituimmista joogalajeista, mutta mistä siinä on kyse? Mitä yin-jooga on ja kenelle se sopii (ja kenelle ei)?

Tämä on kattava opas tämän lajin maailmaan – (lähes) kaikki yin-joogasta blogiin mahtuvassa paketissa. Lukuiloa!

Mitä yin-jooga on?

Yin-jooga on rauhallista, passiivista, palauttavaa ja meditatiivista joogaa, jonka asennoissa pysytään hieman pidempään (tavallisesti n. 2–5 minuuttia kerrallaan). 

Kyseessä on joogatyyli, jossa korostuu pysähtyminen, oleminen, rauhoittuminen ja meditatiivisuus. Mihinkään ei ole kiire, hötkyily ja arjen tohina jää harjoituksen ajaksi toisaalle. 

Harjoitus rauhoittaa mieltä, madaltaa stressiä ja laskee hermoston kierroksia.

Harjoituksen tavoitteena on löytää kustakin asennosta niin sanottu “sweet spot”, eli sellainen kehon asento, jossa tunnet sopivasti avausta tai venytystä, mutta pystyt rentoutumaan asentoon ja hengittämään siinä vapaasti. 

Emme tavoittele (ainakaan Joogit-palvelun yin-joogassa) ääriasentoja tai maksimivenytyksiä, sillä äärivenytykseen on vaikeaa rentoutua, eikä maksimivenytyksiä ole ihanteellista tai tarpeellista pitää pitkiä aikoja. 

Tavoitteena yin-joogaharjoituksissamme onkin aktivoida parasympaattista hermostoa, eli viedä kehoa ja mieltä lepotilaa kohti – se saavutetaan rentoutumisella, pysähtymisellä ja hengitykseen sekä läsnäoloon keskittymisellä.

Miten harjoitus eroaa muista joogatyyleistä?

mitä yin-jooga on

Yin-jooga on erilaista moneen muuhun joogatyyliin verrattuna, ja se eroaakin muista joogalajeista paitsi alkuperältään ja filosofisilta juuriltaan (siitä lisää alempana), myös tahdiltaan ja tavoitteeltaan.

Täällä voit tutustua tarkemmin muihin joogatyyleihin.

Yin-harjoituksessa asennoissa ollaan pidempään kuin monissa muissa joogatyyleissä (esim. flow-jooga, astangajooga, hathajooga). Harjoitus on passiivinen, toisin kuin moni muu fyysistä asanaharjoittelua sisältävä joogalaji, joissa asanoita tehdään aktiivisemmin ja niissä ollaan lyhyempiä aikoja.

Yin-asennoissa keskitytäänkin lihasten sijaan enemmänkin kehon sidekudoksiin, kuten faskiaan, niveliin, jänteisiin ja jopa luihin.

Yin-joogan filosofiaan – toisin kuin muihin joogatyyleihin – liittyy kiinalainen lääketiede ja energiakanavat, eli meridiaanit. Kiinalaisen lääketieteen mukaan keho voi hyvin, kun kehon energiakanavat ovat tasapainossa, ja yin-joogaa käytetään yhtenä työkaluna niiden tasapainottamiseen. Tosin riippuu täysin joogaopettajasta, sisällyttääkö hän meridiaanioppia harjoitukseensa. 

Osa yin-opettajista ohjaa täysin länsimaisin sanoituksin ja anatomian sekä syvävenyttelyn kautta, kun taas toiset sisällyttävät harjoitukseen tietoa meridiaaneista ja kehon eri puolilla sijaitsevista akupisteistä. Kokeilemalla löydät juuri sinua inspiroivan joogaopettajan!

Yinjoogan historia

Yin-jooga on muuhun joogaan nähden hyvin tuore joogatyyli, sillä se on saanut alkunsa vasta 1980-luvulla. 

Laji on muodostunut taolaisuuden, perinteisen joogan, aasialaisten kamppailulajien sekä kiinalaisen lääketieteen yhdistelmästä, ja sen juuret ovat Amerikassa.

Perinteisen joogan juuret ovat sen sijaan Intiassa ja ulottuvat tuhansien vuosien taakse.

Yin-jooga-nimen takana on lajia tunnetuksi tehnyt Sarah Powers, joka on kehittänyt harjoitusta eteenpäin, mutta lajin kantaisänä pidetään Kung Fu -mestari Paulie Zinkiä. Muita merkittäviä nimiä yin-joogan polulla ovat mm. Paul Grilley sekä Bernie Clark, joka on kirjoittanut aiheesta merkittäviä kirjoja ja artikkeleita. Kannattaa tutustua näihin nimiin, jos haluat sukeltaa aiheeseen syvemmälle!

Suomeksi aiheesta on kirjoittanut mm. yin-joogaopettaja Jouni Hallikainen, jonka Yin-jooga – olemisen taito -kirjaa suosittelemme lämpimästi kotiin hankittavaksi, mikäli laji tuntuu omalta jutulta (ei sponsoroitu).

Yin-joogan nimi – mistä se tulee?

Yin viittaa kiinalaisen filosofian YIN & YANG -jakoon, jossa yin edustaa maailmassamme kaikkea, mikä on hidasta, passiivista, feminiinistä ja rauhallista. Yang viittaa yinin vastakohtaan ollen nopeaa, lämmintä, maskuliinista ja energistä. 

Yin-joogassa vaalitaan yin-elementtejä; pysähtymistä ja rauhaa, kun taas esimerkiksi astangajooga edustaa tällä jaottelulla enemmän yang-laatua; voimaa, lämpöä ja energiaa.

Yin-joogan vaikutukset ja hyödyt

Yin-joogalla on lukuisia fyysisiä ja henkisiä hyötyjä.

  • Stressinhallinta: Kehoa ja mieltä rauhoittava yin-harjoitus auttaa alentamaan stressitasoja ja palauttamaan hermostoa “taistele/pakene” -tilasta kohti lepotilaa. Tällä on parhaimmillaan suotuisia vaikutuksia mm. verenpaineeseen ja ruoansulatukseen.
  • Liikkuvuus ja nestekierto: Säännöllinen harjoittelu lisää kehon liikkuvuutta, mutta passiivisen yin-harjoittelun tukena kannattaa liikkuvuusharjoitteluun sisällyttää myös aktiivisempia harjoitusmuotoja (kuten esim. flow-jooga tai muut liikkuvuusharjoitukset).
  • Syvä rentoutuminen ja mielenrauha: Pitkät, meditatiiviset asanat auttavat rentouttamaan kehoa ja rauhoittamaan mieltä, mikä tekee hyvää mm. unenlaadulle ja edistää palautumista. 
  • Parantunut itsetuntemus ja itsemyötätunto: Yin-jooga tarjoaa mahdollisuuden pysähtyä itsensä äärelle sekä kohdata tunteita, joita ei arjen kiireissä ole ehtinyt käsittelemään. Harjoituksessa harjoitetaan myös itsemyötätuntoa ja kehon kuuntelemista.

Kenelle yin-jooga sopii?

kenelle yinjooga sopii?

Yin-jooga sopii lähes kaikille, iästä tai liikuntataustasta riippumatta. Harjoituksesta on erityisesti hyötyä ihmisille, jotka:

  • Tuntevat olonsa kiireiseksi ja/tai stressaantuneeksi
  • Toipuvat uupumuksesta
  • Kaipaavat kehoon lisää liikkuvuutta ja haluavat avata kehon sitkeitä jumeja
  • Etsivät mielen tyyneyttä ja rauhaa arkeensa
Kenelle harjoitus ei sovi?

Ei oikeastaan ole sellaista ihmisryhmää, kenelle tämä joogatyyli ei sopisi lainkaan, sillä kuten kaikkia joogaharjoituksia, myös yin-joogaa voidaan muovata yksilön tarpeisiin ja tilanteeseen sopivaksi.

Jos kuitenkin olet esimerkiksi yliliikkuva, kannattaa yin-joogassa yliliikkuvuus huomioida huolellisesti, ettet kuormita niveliäsi ja sidekudoksiasi liikaa. Tällöin on erityisen tärkeää tukea asennot siten, ettet pyri ääriasentoihin, ja ehkä pitää asentoja hieman lyhyemmän aikaa. Yliliikkuvalle suosittelemme erityisesti aktiivista harjoittelua, jossa kehitetään lihasvoimaa, sekä aktiivista venyttelyä, jossa harjoitetaan lihasten hallintaa niiden pitkillä lihaspituuksilla.

Raskaana ollessa raskaushormonit löystyttävät kudoksia ja keho voi olla tavallista notkeampi, joten yin-harjoitteluun tarvitaan erityistä malttia ja ylisuorittamisen välttämistä. Silloin on tärkeää tukea jooga-asennot sellaisiksi, ettei niveliä viedä yli niiden turvallisten rajojen. Eli kehon kuunteleminen on tärkeää – kuten aina – mutta erityisesti raskausajan joogassa.

Riittääkö yin-jooga ainoaksi liikunnaksi?

Koska yin-jooga on passiivista ja siinä pyritään rentouttamaan lihaksia niiden aktivoinnin sijaan, se ei riitä ainoaksi liikunnaksi, kun haetaan kokonaisvaltaista kehon hyvinvointia ja terveyttä.

Yin-joogan rinnalla kannattaa harjoittaa myös aktiivisempia lajeja, joissa lihakset pääsevät töihin, ja joissa pääsee välillä myös hengästymään. Toki elämässä voi olla hetkiä (esim. uupumus tai vaikea elämänvaihe), kun voimavarat eivät riitä liikuntaan – silloin yin-joogaharjoitus voi olla henkireikä, ja väliaikaisesti ainoa kehon harjoite.

Pidemmällä tähtäimellä yin-harjoitukseen kannattaa kuitenkin suhtautua mielen rauhoittajana ja palautumista tukevana harjoituksena muiden liikuntalajien ohella.

Harjoituksessa käytettävät apuvälineet

Yin-jooga onnistuu tarvittaessa ilmankin välineitä pelkällä joogamatolla, mutta joogavälineistä on harjoituksessa paljon hyötyä! Välineillä tuetaan asennot yksilöllisesti jokaiselle sopivaksi siten, että asennot palvelevat mahdollisimman hyvin tarkoitustaan.

Välineitä, joita voidaan käyttää, ovat esimerkiksi joogabolsterit, joogablogit, joogavyöt, viltit, tyynyt ja tuolit. Suurimman osan välineistä voi helposti korvata kotoa löytyvillä asioilla, kuten tyynyillä, kirjoilla – tai vaikka kylpytakin vyöllä. 

Jos haluat tutustua tarkemmin joogavälineisiin, löydät niistä artikkelin täältä.

Haluaisitko aloittaa yin-joogan kotonasi? Ota perusteet haltuun verkkokurssilla!

yin-jooga kurssi yin-joogan perusteet

Aloita harjoittelu kotona, omassa rauhassasi ja omassa tahdissasi! Tällä kurssilla pääset sukeltamaan yin-joogamaailmaan lempeästi selkeässä ja innostavassa, suomenkielisessä ohjauksessa.

Kurssiin sisältyy 6 erilaista yin-joogavideota, jotka voit tehdä silloin, kun sinulle sopii.

Tutustu kurssiin tarkemmin täällä.

Lähetä kaverille:

Tilaa joogapostia

Tykkäsitkö tästä? Tilaa uusimmat joogajuttumme suoraan sähköpostiisi.

Tervetuloa sisäpiiriin! :) Voit peruuttaa uutiskirjeen tilauksen milloin tahansa.

Tilaa ilmoitukset
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Jaa tunnelmasi harjoituksen jälkeen!x
Joogit.fi

Kirjautuminen

Tilaa Uudet jutut sähköpostiisi

Juttuja joogasta ja hyvinvoinnista