Joogit

Käsilläseisonta – opas kohti käsilläseisontaa

käsilläseisonta

Käsilläseisonta on hauska, kehittävä ja näyttävä taito, jossa yhdistyy liikkuvuus, tasapaino, voima ja kehonhallinta. Fyysisten ominaisuuksien lisäksi käsilläseisontaharjoittelu voi vahvistaa ihanasti myös keskittymiskykyä ja itsevarmuutta! Tässä oppaassa käymme askel askeleelta läpi käsilläseisontaharjoittelun tärkeimmät osa-alueet.

Alla tiivistelmä artikkelin sisällöstä, mutta tutustu aiheisiin tarkemmin alta!

Kuka voi oppia käsilläseisonnan?

Lähes kuka tahansa voi oppia seisomaan käsillään, iästä ja kokemuksesta riippumatta.

Mitä käsilläseisonta vaatii?

Liikkuvuutta ranteista, olkapäistä ja rintarangasta, voimaa ylävartalosta ja keskivartalosta, kehonhallintaa, koordinaatiota ja ripauksen rohkeutta.

Mitä hyötyä on käsilläseisonnasta?

Käsilläseisontaharjoittelusta on paljon hyötyä niin keholle kuin mielelle. Vahvat & terveet olkapäät, parantunut keskivartalon ja lannerangan hallinta, lisääntynyt itsevarmuus ja keskittymiskyky, parempi koordinaatio ja kehonhallinta.

Miten käsilläseisontaharjoittelu kannattaa aloittaa?

Kannattaa aloittaa valmistelevilla liikkuvuus-, voima- ja koordinaatioharjoitteilla sekä ranteiden lämmittelyllä. Harjoittelu etenee A-seisontaan, L-seisontaan tuolilla sekä K-seisontaan tuolin varassa (katso alta kuvat!), minkä jälkeen siirrytään seinää vasten (kasvot kohti seinää). Tärkeässä roolissa on myös käsilläseisonnasta poistumisen harjoitteleminen.

Miten voin harjoitella käsilläseisontaa ohjatusti?

Osallistu onlinekurssillemme “KÄSILLÄSEISONTA – OPI SEISOMAAN KÄSILLÄSI”. Kurssilla edetään vaihe vaiheelta kohti käsilläseisonnan taitoa. Et tarvitse kurssille aiempaa osaamista, se sopii myös aloittelijalle.

Kauanko kestää oppia käsilläseisonta?

Käsilläseisonnan oppiminen riippuu yksilöstä ja lähtötilanteesta. Karkeasti voidaan sanoa, että taidon oppimiseen menee yleensä parista kuukaudesta vuoteen tai sen yli. Harjoittelu kannattaa tehdä maltilla ja fiksusti, ettet ylikuormita kehoa vaan harjoittelet vaihe vaiheelta. Suhtaudu harjoitteluun uteliaasti hauskana oppimismatkana!

Kuka voi oppia käsilläseisonnan ja mitä se vaatii?

Käsilläseisonnan voi oppia lähes kuka tahansa, iästä ja aiemmasta kokemuksesta riippumatta.

Voit siis hyvin oppia seisomaan käsilläsi aikuisena, vaikka olisit ihan vasta-alkaja! Taidon oppiminen on kuitenkin prosessi, joka vaatii aikaa, harjoittelua ja sitoutumista. Älä siis luovuta heti, vaan sitoudu harjoitteluun – se kyllä palkitsee!

Käsilläseisontaan tarvitaan (ja harjoittelu kehittää)

  • Liikkuvuutta
  • Kehonhallintaa
  • Voimaa
  • Ripaus rohkeutta 🙂

LIIKKUVUUS

Moni ajattelee, etteivät voimat riitä käsilläseisontaan, mutta voimaakin tärkeämpi ominaisuus on riittävä liikkuvuus. Käsilläseisontaan tarvitaan liikkuvuutta ranne- ja olkanivelistä sekä rintarangasta. Jos tunnet olevasi kankea, niin älä anna sen estää harjoittelua – käsilläseisontaharjoittelun alkuvaiheessa kehitetään yläkropan liikkuvuutta ja voimaa, joten huomaat matkan varrella kehitystä!

KEHONHALLINTA JA TASAPAINO

Käsilläseisonta ei kuitenkaan ole liikkuvuus- tai voimalaji, vaan ennen kaikkea kehonhallintaharjoitus ja taito, jota voi harjoitella pala palalta. Harjoittelun aikana huomaat, että kehotietoituutesi, kehonhallintasi ja tasapainosi paranee. Käsilläseisontaan kannattaakin suhtautua ennen kaikkea matkana pelkän määränpään sijaan.

VOIMA

Käsilläseisonnan opettelu on loistava tapa vahvistaa yläkroppaa; ranteiden, käsivarsien, hartiaseudun ja keskivartalon lihaksia. Voima kehittyy harjoittelemalla, ja jokainen aloittaa jostain – salli itsesi olla oppilas!

ROHKEUS

Käsilläseisonta saattaa tottumatonta alkuun jännittää tai jopa pelottaa, mutta pelko ei ole este harjoittelulle! On täysin luonnollista, että ylösalaisin meneminen tai asennosta kaatuminen alkuun jännittää. Siksi harjoittelussa kannattaa edetä maltilla, pikkuhiljaa kehoa ja mieltä uuteen totutellen. Kun pelko pikkuhiljaa väistyy, tunnet miten itsevarmuus ja itseluottamus lisääntyy!

Mitä hyötyä käsilläseisonnasta ja sen harjoittelusta on?

Äkkiseltään voisi ajatella, että kyseessä on vain hieno temppu, jota esitellä ystäville kesäillassa – mutta todellisuudessa kyse on paljon kokonaisvaltaisemmasta harjoituksesta. Käsilläseisonnan harjoittelu tarjoaa monia fyysisiä ja henkisiä hyötyjä myös arkielämään.

käsilläseisonta perusteet

TERVEET OLKAPÄÄT

  • Käsilläseisonnan harjoittelu on loistava tapa vahvistaa käsivarsia, hartiaseutua ja keskivartaloa. Säännöllinen harjoittelu parantaa lapakontrollia ja lisää liikkuvuutta olkapäihin. Lapahallinta on tärkeässä osassa terveitä olkapäitä. Käden nostaminen pään jatkeeksi helpottuu, lavan toiminta hahmottuu paremmin, ja matkan varrella arkielämän olkapään jäykkyydet ja kivut voivat jäädä historiaan.

KESKIVARTALON HALLINTA

  • Kun seisomme pää alaspäin käsien varassa, keskivartalon voima ja hyvä lannerangan hallinta on tärkeässä osassa. Käsilläseisontaa ei voi tehdä huonolla ryhdillä. Kässäriasennossa core on aktiivisena hyvässä kuppiasennossa, ilman liiallisesta alaselän notkoa. Tämä opettaa hallitsemaan lannerangaa, mikä voi auttaa ylläpitämään parempaa ryhtiä ja vähentämään selkäkipuja myös arjessa.

PARANTUNUT KOORDINAATIO JA TASAPAINO

  • Käsilläseisonnan harjoittelu kehittää kehonhallintaa, tasapainoa ja koordinaatiota. Näiden taitojen kehittyminen auttaa päivittäisissä askareissa ja edistää parempaa kehon yhteispeliä. Tämä voi vähentää loukkaantumisriskiä esimerkiksi liukkaalla kelillä tai epätasaisella alustalla liikuttaessa. 

VERENKIERTO JA AIVOTOIMINTA

  • Pää alaspäin oleminen voi tuntua virkistävältä ja stimuloivalta, mikä voi auttaa piristämään mieltä ja antamaan energiaa päivään. Käsilläseisonta lisää verenvirtausta ja happea aivoihin, vähentää laskimoveren virtausta ja sitä kautta turvotusta alaraajoihin. Ylösalainen asento tekee siis aivoille hyvää lisäten keskittymistä ja selkeyttä. 

ITSELUOTTAMUKSEN VAHVISTUMINEN

  • Käsilläseisonnan oppiminen vaatii keskittymistä, kärsivällisyyttä ja sinnikkyyttä. Onnistuminen antaa kuitenkin valtavan tyydytyksen tunteen ja kasvattaa itseluottamusta. Kun onnistut harjoituksessa, se lisää itsetuntemusta ja itsevarmuutta, mikä voi vaikuttaa positiivisesti kaikkiin elämän osa-alueisiin. 

MIELEN HYVINVOINTI

  • Käsilläseisonta voidaan mieltää myös mindfullness-harjoitukseksi. Harjoittelu vaatii täydellistä läsnäoloa ja keskittymistä hetkeen. Käsilläseisonta opettaakin mielen tyhjentämistä ja tietoisuutta omasta kehosta. Käsilläseisontaharjoitus voi tarjota myös hetken itselle, jolloin voi irrottautua arkikiireistä. Se voi toimia stressinlievityksenä ja lisätä mielen hyvinvointia.

Miten harjoittelu kannattaa aloittaa?

Käsilläseisonnan harjoittelu kannattaa aloittaa perusteista: liikkuvuus-, voima- ja koordinaatioharjoitteista – ranteiden lämmittelyä ja valmistelua unohtamatta. Ihan alkuvaiheessa ei vielä mennä ylösalaisin, vaan valmistellaan kehon liikkuvuus-, voima- ja koordinaatiotasoja taitoa varten.

Käsilläseisontakurssillamme saat ammattilaisen parhaat vinkit alkuvaiheen harjoituksiin ja opit, miten keho kannattaa valmistella ja lämmitellä kohti käsilläseisontaharjoittelua.

Näiden jälkeen voit siirtyä harjoittelemaan ylösalaisin olemista turvallisesti lattiatasossa A-seisonnan, L-seisonnan ja K-seisonnan avulla, minkä jälkeen siirrytään seinälle (kasvot seinää kohti).

käsilläseisonta alkeet

Kun kuvan harjoitteet alkavat olla hallussa ja tuntua sujuvilta, on aika siirtyä edistyneempiin harjoitteisiin, joissa aletaan linjaamaan kehoa yhä suoremmaksi käsien päälle. Alkuun tätä tehdään kasvot seinää vasten (kävellään kädet lopulta ihan lähelle seinää, kun rohkeus ja itsevarmuus alkaa siihen riittää), mutta lopulta harjoitus etenee kohti vapaata käsiseisontaa ja tasapainon ylläpitämisen harjoittelua.

Tärkeässä roolissa harjoittelussa on myös asennosta poistumisen harjoitteleminen, ettei sieltä kaaduta hallitsemattomasti. Ennen vapaata käsiseisontaa siis opetellaan poistumaan asennosta fiksusti (astutaan toinen käsi eteenpäin ja laskeudutaan asennosta kärrynpyörän lailla).

Löydät kaikkeen tähän ammattilaisen laatimat, vaihe vaiheelta etenevät harjoitusvideot KÄSILLÄSEISONTAKURSSILTAMME, joka sisältyy Joogit-jäsenyyteen. Pääset kokeilemaan kurssia myös 7 päivän ilmaisella kokeilujaksolla, jonka voit tilata täältä.

käsilläseisonta opi seisomaan käsilläsi

Yhteenveto: käsilläseisonta vaatii sinnikkyyttä

Käsilläseisonta on taito, joka vaatii kärsivällisyyttä ja sitoutumista. Aloita pienin askelin, keskity vahvan perustan rakentamiseen ja edisty omaan tahtiisi. Turvallisuus on aina etusijalla, joten älä kiirehdi vaiheiden läpi, vaan kuuntele kehoasi. Harjoittelun myötä saatat löytää itsesi nauttimassa uusista perspektiiveistä – kirjaimellisesti!

Aloita käsilläseisonta harjoittelu vaikka heti tänään ja koe sen monipuoliset hyödyt: voimaa, tasapainoa ja mielen selkeyttä, kaikki samassa paketissa. Happy balancing! 🙂

TUTUSTU KÄSILLÄSEISONTAKURSSIIN TÄÄLLÄ

TILAA JÄSENYYYS TÄÄLTÄ

Lähetä kaverille:

Tilaa joogapostia

Tykkäsitkö tästä? Tilaa uusimmat joogajuttumme suoraan sähköpostiisi.

Tervetuloa sisäpiiriin! :) Voit peruuttaa uutiskirjeen tilauksen milloin tahansa.

Tilaa ilmoitukset
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Jaa tunnelmasi harjoituksen jälkeen!x
Joogit.fi

Kirjautuminen

Tilaa Uudet jutut sähköpostiisi

Juttuja joogasta ja hyvinvoinnista