Joogit

Nettijooga VS. joogastudio – kumpi sopii sinulle?

nettijooga vai joogastudio plussat ja miinukset

Nettijooga on yleistynyt tavalliseksi viime vuosien digitalisoitumisen myötä. Yhä useampi joogaa kotonaan, videolta ohjausta katsoen.

Vielä 10 vuotta sitten ajatus olisi tuntunut suorastaan hullulta! Nettijoogan parhaita puolia on kuitenkin se, että online-harjoittelun myötä yhä useammalla on mahdollisuus pitää itsestään huolta asuinpaikasta tai taloudellisesta tilanteesta riippumatta.

Onneksi on edelleen myös ihania kivijalkastudioita, niitäkin tarvitaan! Osa meistä vannoo paikan päällä harjoittelun nimeen, kun taas toiset nauttivat siitä, että saa harjoitella kotona omassa rauhassaan silloin, kun itselle parhaiten sopii.

Kokosimme alle nettijoogan ja joogastudiolla harjoittelun hyviä ja huonoja puolia, joiden avulla voit tutkailla, kumpi on enemmän oma juttusi!

Usein kysyttyä nettijoogasta

Mitä nettijooga tarkoittaa?

Nettijooga on online-joogaa, eli netin välityksellä tapahtuvaa joogaohjausta. Nettijooga voi olla joko videotallenteita, joiden mukana voi harjoitella missä ja milloin tahansa, tai etäyhteydellä harjoittelua opettajan tai ryhmän kanssa.

Kenelle nettijooga sopii?

Nettijooga sopii erityisen hyvin ihmiselle, joka haluaa joogata missä ja milloin hänelle parhaiten sopii – eli sellaiselle, joka kaipaa aikatauluihinsa joustoa. Nettijooga sopii myös kiireiselle, sillä netin välityksellä on helppo tehdä lyhyitä harjoituksia (esim. 10–30 min), jotka mahtuvat kiireiseenkin arkeen.

Millainen nettijooga sopii aloittelijalle?

Kannattaa aloittaa helpoista ja lempeistä harjoituksista, jotka on suunnattu aloittelijalle. Joogit-palvelussa on paljon aloittelijaystävällisiä joogavideoita sekä Joogastartti – Aloita jooga -kursseja.

Nettijoogan TOP 5 hyödyt

 1. Joustavuus ja mukavuus

Nettijoogan kenties selkein etu on se, että voit harjoitella missä ja milloin tahansa, eikä sinun tarvitse sovittaa aikataulujasi joogastudion tai kuntokeskuksen viikkotunteihin. Voit joogata täysin omassa rauhassasi, missä ja milloin tahansa – vaikka kotivaatteissasi. Lisäksi nettijooga kulkee halutessasi mukanasi mökille, työ- ja lomamatkoille, jolloin harjoittelu pysyy säännöllisenä.

 1. Ajansäästö ja ruuhkilta välttyminen

Harjoitukseen menee vähemmän aikaa, kun sen tekee kotona. Vältyt ruuhkilta, matkakuluilta ja parkkimaksuilta – ja matkoihin menevä aika säästyy johonkin muuhun.

 1. Rahansäästö

Nettijooga on huomattavasti edullisempaa, ymmärrettävistä syistä. Online-palvelusta riippuen joogaat rajattomasti n. 10–50 eurolla kuukaudessa, kun taas joogastudiolla rajattomien kuukausikorttien hinnat vaihtelevat 90–180 euron välillä. Joogastudioiden kertamaksut asettuvat yleensä välille 10–25€, joten käytännössä nettijoogapalvelussa voi joogata rajattomasti kuukauden päivät yhden livetunnin hinnalla.

 1. Säännöllisyys ja lyhyet, hektiseenkin arkeen mahtuvat harjoitukset

Nettijooga mahdollistaa lyhyet harjoitukset ja säännöllisen harjoittelun. Esimerkiksi 10-20 minuutin päivittäinen joogahetki voi viedä harjoitusta ja joogan hyötyjä eteenpäin nopeammin kuin yksi viikoittainen täyspitkä tunti. Säännöllisyys on kehittymisen ja hyötyjen kannalta usein tärkeämpää kuin harjoituksen kesto. Joogastudiolle ei tule lähdettyä lyhyen harjoituksen vuoksi, mutta nettijoogan avulla voi tehdä kotona arkeen mahtuvia minitreenejä ja luoda niiden avulla joogasta itselleen rutiininen / elämäntavan.

 1. Laaja valikoima asuinpaikasta riippumatta

Nettijooga tuo joogan laajan kirjon omaan olohuoneeseesi, jolloin harrastaminen ei riipu kotipitäjäsi tarjonnasta. Isoissa kaupungeissa joogastudioita piisaa ja valikoimaa on monipuolisesti, mutta pienemmillä paikkakunnilla sekä maaseudulla mahdollisuudet ovat rajalliset. Nettijoogan ansiosta kuka tahansa voi nykyään joogata asuinpaikan tarjonnasta riippumatta. Lisäksi netistä voi valita jokaisena päivänä juuri siihen päivään ja hetkeen sopivan joogalajin ja harjoituksen.

nettijooga kotona omassa rauhassa

Joogastudiolla harjoittelun TOP 5 hyödyt

 1. Joogastudion tunnelma ja rauhallisuus

Joogastudiot ovat usein seesteisiä, kauniita ja aisteja hiveleviä paikkoja, joissa mieli rauhoittuu jo pelkästä tilan luomasta tunnelmasta. Moni saattaa kokea, että tuota samaa rauhallisuutta ja tunnelmaa on vaikeampi luoda kotona – etenkin, jos kotona on muutakin elämää ja muita asukkeja perheenjäsenistä lemmikkeihin. Kotijoogailu vaatiikin välilä enemmän keskittymistä ja kotitöiden mielestä pois sulkemista – hyvä mielen harjoitus sinänsä sekin!

 1. Opettaja näkee sinut ja voi tarvittessa antaa yksilöllisempää opastusta

Nettijoogan haittapuoli on se, että harjoittelet yleensä yksin, eikä ohjaajalla (useimmiten) ole mahdollisuutta nähdä sinua. Joogastudiolla harjoitellessasi opettaja näkee sinut ja voi tarvittaessa korjata, opastaa ja auttaa sinua yksilöllisemmin (tämä toki riippuu ryhmän koosta ja harjoituksesta). Tästä syystä kannattaa ajoittain ottaa joko yksityistunteja tai käydä myös ohjatuilla tunneilla, jotta saa välillä yksilöllisempää ohjausta.

 1. Yhteisöllisyys ja kohtaamiset

Joogastudiolla tapaat muita joogeja, voit tutustua uusiin ihmisiin, ja voit saada merkityksellisiä yhteisöllisyyden kokemuksia. Myös nettijoogapalveluissa on parhaimmillaan mukana yhteisöllisyyden tunnetta, mutta livenä kohtaaminen on aina oma lukunsa. Myös tiettyyn ryhmään sitoutuminen voi tukea sinua harjoittelussasi ja auttaa tekemään joogasta rutiinin.

 1. Studioilla on monipuolisemmin apuvälineitä

Joogastudioilla on yleensä panostettu joogavälineisiin, mikä voi tuoda harjoitteluun uusia ulottuvuuksia. Myös nettijoogassa voidaan käyttää välineitä, mutta usein sillä oletuksella, ettei kaikkia välineitä löydy kotoa, jolloin niitä korvataan esim. tyynyillä ja vilteillä. Joogastudiolle mennessäsi saat sieltä käyttöösi tarvittavat välineet ja vältyt välineiden hankinnalta. Lue lisää joogavälineistä täältä.

 1. Keskittyminen ja vähäisemmät häiriötekijät

Joogastudiolle meneminen voi tuntua ihanalta arjen irtiotolta, ja harjoitukseen keskittyminen on monelle meistä helpompaa, kun ympärillä ei ole arjen touhuista ja tehtävälistoista muistuttavia asioita.

Moni myös kokee, että ryhmässä tulee haastettua itseään helpommin myös epämukavuusalueelle, kun taas kotona nettijoogan parissa on helpompaa laittaa läppäri kiinni ja jättää harjoitus sikseen, jos ei satukaan huvittamaan. 

Molempien vaihtoehtojen haaste: aikaansaamisen vaikeus

Olitpa joogastudion tai kotijoogailun kannattaja, monelle vaikeinta joogassa on aloittaminen ja rutiinissa pysyminen. Jos rutiinin luominen tuottaa vaikeuksia ja into lopahtaa helposti kesken, lue tämä aikaansaamisen oppaamme:

Miksi aikaansaaminen on vaikeaa ja jooga/treeni jää tekemättä? 8 syytä & ratkaisua!

joogastudio rauhallinen tunnelma

Tarvitseeko näiden väliltä valita? Molempi parempi!

>> Jos arkesi on hektistä, kaipaat harjoittelulta joustavuutta, säännöllisyyttä, helppoutta ja edullisuutta, on nettijooga sinulle sopivampi vaihtoehto.

>> Jos taas kaipaat arjesta pieniä irtiottoja, tykkäät sitoutua tiettyihin viikkoaikataluihin, kaipaat yhteisöllisyyttä sekä henkilökohtaisempaa opastusta, on joogastudio sinun paikkasi.

Mielestäni kuitenkin paras vaihtoehto on yhdistää molempien parhaita puolia toisiinsa!

Jos lähettyvilläsi on ihana joogastudio, jonka viikkoaikatauluista löytyy omaan kalenteriisi hyvin istuva joogatunti, suosittelen käymään joogastudiolla ja luomaan siitä itsellesi rutiinin. Samalla voit täydentää ja säännöllistää harjoitteluasi tekemällä harjoituksia myös kotona nettijoogan avulla!

Esimerkiksi näin:

 • 1–2 x viikossa täyspitkä tunti joogastudiolla
 • 3–5 x viikossa lyhyempiä harjoituksia kotona tai työpaikalla (aamu- ja iltajoogat / työpäivän taukojoogat)
Tärkeintä on, että jokainen löytää juuri itselleen sopivan tavan pitää kehostaan ja mielestään huolta. <3

Puuttuuko listasta mielestäsi jotain oleellista? Oletko sinä löytänyt oman tapasi harjoitella? Kerro kommenteissa!


Kokeile nettijoogaa meidän kanssa – vaikka heti!

Kokeile, miltä kotijooga tuntuu – löydät palvelustamme monipuolisen, yli 350 harjoituksen videokirjaston sekä valmiita joogakursseja ja -ohjelmia, joiden parissa on helppo edetä omassa tahdissasi. Opastamme selkeästi, hyväntuulisesti ja eritasoiset joogit huomioiden, pysyt siis varmasti mukana. <3

Palvelumme sopii niin joogan ensikertalaiselle kuin jonkin verran harrastaneelle, sillä voit aina valita kirjastosta tasoosi ja hetkeesi sopivan harjoituksen.

LUE LISÄÄ TÄÄLTÄ

TILAA ILMAINEN 7 PÄIVÄN KOKEILUJAKSO TÄÄLTÄ

LISÄÄ JOOGAVINKKEJÄ JA INSPIRAATIOTA SOMESTA: @JOOGIT_FI

Lähetä kaverille:

Tilaa joogapostia

Tykkäsitkö tästä? Tilaa uusimmat joogajuttumme suoraan sähköpostiisi.

Tervetuloa sisäpiiriin! :) Voit peruuttaa uutiskirjeen tilauksen milloin tahansa.

Tilaa ilmoitukset
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Jaa tunnelmasi harjoituksen jälkeen!x
Joogit.fi

Kirjautuminen

Tilaa Uudet jutut sähköpostiisi

Juttuja joogasta ja hyvinvoinnista