Joogit

Tietopankki

Joogan ABC

Mitä jooga on? Miksi ihmiset joogaavat? Mitä yleisiä väärinkäsityksiä joogaan liittyy? Tietopankkimme tulvivat tietoa joogasta. Tervetuloa oppimaan ja inspiroitumaan!

MITÄ JOOGA ON?

joogaa netissä online jooga
  • Jooga on lähes 4 000 vuotta vanha kokonaisvaltainen menetelmä, jolla on lukuisia fyysisiä ja henkisiä terveysvaikutuksia.
  • Maailmassa on arviolta 300 miljoonaa joogan harrastajaa.
  • Erilaisia joogatyylejä ovat esimerkiksi hathajooga, astangajooga, yin-jooga, vinyasa flow -jooga sekä restoratiivinen jooga.
  • Joogatunti koostuu mm. asennoista eli asanoista, jotka vahvistavat, venyttävät, kehittävät tasapainoa ja parantavat kehonhallintaa.
  • Asanaharjoittelua vahvistetaan hengitysharjoituksilla ja tietoisella läsnäololla, minkä lisäksi joogatunneilla voidaan tehdä rentoutus- ja meditaatioharjoituksia.
  • Jooga alentaa tutkitusti stressiä.

Lue artikkeli: Mitä jooga on?

Miksi ihmiset joogaavat?

Valtaosa moderneista joogeista joogaa, koska he haluavat voida hyvin. Joogit kokevat, että säännöllinen joogaharjoitus:

Kaikessa yksinkertaisuudessaan: Jooga tekee ihmiselle hyvää. Kukapa ei haluaisi tuntea oloaan elinvoimaiseksi?

Jooga-suomi-sanasto

Joogien käyttämä kieli voi kuulostaa alkuun omituiselta, kun puheessa vilisee vieraita sanoja. Kaikkea tarvitse muistaa, sillä osaava opettaja osaa ohjata sinua kielellä, jota ymmärrät.Tällä minisanastolla pääset erinomaisesti alkuun!
Asana

Asana = asento. Alun perin asana tarkoitti istuinta tai istuma-asentoa, mutta nykyään asanalla tarkoitetaan mitä tahansa joogan asentoa: esim. Balasana = lapsen asento.

Namaste

Namaste on joogaharjoituksen lopusta tuttu tervehdys, jossa kämmenet liitetään yhteen rintakehän korkeudelle. Namaste sisältää syvän kunnioituksen elementin sekä itseä että toista kohtaan.

Pranayama

Pranayamalla tarkoitetaan joogan hengitysharjoituksia, ja niillä on hyvin keskeinen rooli joogaperinteessä ja -harjoituksessa. Prana on sanskritinkieltä ja tarkoittaa elämänvoimaa.

Aurinkotervehdys

Aurinkotervehdykset (sun salutation, surya namaskar) ovat peräkkäisten asentojen liikesarjoja, joissa liike ja hengitys yhdistetään toisiinsa. Aurinkotervehdykset ovat voimistavia, venyttäviä ja energisoivia harjoituksia, jotka sopivat erinomaisesti aamuun.

Vinyasa

Vinyasalla tarkoitetaan hengityksen ja liikkeen synkroniaa sekä tietoista asennosta toiseen siirtymistä hengityksen tahdissa. Vinyasalla voidaan myös viitata yhteen joogalajeista, vinyasa flow -joogaan.

Savasana

Savasana on lähes kaikista joogatyyleistä tuttu selällään tehtävä rentoutusasento, johon joogaharjoitus usein päätetään. Savasanassa on tarkoitus rentouttaa ja keho ja mieli, mutta pysyä tietoisena.

Joogablokki

Kun joogit puhuvat blokeista, tiileistä tai palikoista, he eivät rakentele taloja tai legoja, vaan käyttävät korkista, puusta tai vaahtomuovista tehtyä apuvälinettä harjoituksensa tukena. Joogablokilla voidaan helpottaa, tukea tai antaa lisähaastetta joogan asentoihin.

jooga mitä jooga on

Haluatko sisäpiiriin? Tilaa uutiskirjeemme, saat joogavinkkejä ja inspiraatiota sähköpostiisi!

Kenelle jooga sopii?

Jooga on kuin muovailuvahaa – jokainen voi muovata joogasta itselleen sopivan. Voidaan siis perustellusti sanoa, että jooga sopii lähes kaikille.

IKÄ TAI SUKUPUOLI EI OLE ESTE

Nuorimmat joogit ovat taaperoikäisiä, vanhimmat yli satavuotiaita. Ikä tai sukupuoli ei ole koskaan este joogan aloittamiselle! Lue tästä, kenelle jooga sopii.

NOTKEUS  ON MYYTTI, JOSTA ON AIKA LUOPUA

On yleinen harhaluulo, että kankea ihminen ei voi joogata. Ajatus on yhtä hassu kuin se, ettet voisi tehdä kuntosalitreeniä, koska et ole tarpeeksi vahva.

Joogan asennoista on lukuisia variaatioita, jotta jokainen löytää itselleen sopivan tavan harjoitella. Jos koet olevasi rautakanki, niin hyvä! Et ole suinkaan ainoa. Anna joogalle mahdollisuus, saatat hyötyä siitä enemmän kuin uskotkaan.

 JOOGASTA SAA TREENINKIN, JOS HALUAA

Harmillisen moni ajattelee, että “jooga on liian rauhallista”, ja valitsee mieluummin hikitreenin. Vaan tiesitkö, että joogatuntikin voi olla vahvistava, energinen, hikinen ja fyysisesti haastava? Joogasta saa kunnon treenin, jos haluaa!

Lue myös artikkeli aiheesta: millainen jooga sopii sähköjänikselle ja sporttiselle?

Kenelle jooga ei sovi?

Jooga sopii kaikille, mutta jokainen joogatunti tai asento ei sovi jokaiselle – olemme yksilöitä. On tärkeää huomioida kehonsa rajat ja tehdä joogasta juuri itselleen sopivaa.

ETSIVÄ LÖYTÄÄ OMAN JUTTUNSA

Jos olet vasta-alkaja, aloita osaavan joogaopettajan ohjauksessa. Jos tunnit eivät tunnu heti omilta, kokeile toista joogalajia, -tuntia tai -opettajaa. Kokeilemalla löydät omasi!

SAIRAUS TAI VAMMA EI VÄLTTÄMÄTTÄ OLE ESTE

Jos sinulla on jokin sairaus, vamma tai muu fyysinen tai henkinen rajoite, niin varmistathan ensin lääkäriltäsi tai terapeutiltasi, voitko joogata.

On muutamia sairauksia, jotka rajoittavat joogaharjoitusta, mutta harvoin estävät harjoittelua kokonaan (esim. akuutit vammat, glaukooma, osteoporoosi, jotkut sydänsairaudet). Tällöin harjoituksesta tulee jättää tiettyjä asentoja pois.

JOOGA ON MUUTAKIN KUIN ASENTOJUMPPAA

Kun fyysinen asentoharjoittelu ei ole mahdollista, voi joogan hyödyistä nauttia muillakin keinoilla: hengitys- ja meditaatioharjoitukset sekä jooginen elämänasenne ovat saatavilla silloinkin, kun keho ei kykene joogamatolle.

Joogan hyödyt

Mitä sinulla tulee ensimmäisenä mieleen, kun puhutaan joogan hyödyistä?

Monella mieleen juolahtaa notkeus ensimmäisten ajatusten joukossa. Joogan ja notkeuden avioliitto elää niin sitkeästi mielikuvissamme, että moni ei edes tiedä, miten pieni osa lajia koko notkeus oikeasti on.

Todellisuudessa notkeus ei ole joogan edellytys, eikä tavoite. Liikkuvuuden lisääntyminen on säännöllisen joogaharjoittelun miellyttävä sivuvaikutus – mutta vain yksi kymmenistä sellaisista!

Joogasta hyötyy niin keho ja mieli kuin joogin lähipiirikin. Joogan vaikutukset ovat niin moninaisia, että aihe tarvitsi ihka oman tietopankin. Pääset siihen alla olevasta napista klikkaamalla, täppäämällä tai napauttamalla!

9 ikivihreää vinkkiä joogaan

  1. Älä joogaa täydellä mahalla. Ei tunnu kivalta.
  2. Tyylipisteitä ei jaella, mukavuus ratkaisee vaatevalinnoissa.
  3. Ota harjoitukselle oma aika ja paikka – kännykkä hiiteen.
  4. Älä vertaile, vaan keskity omaan harjoitukseesi.
  5. Unohda ylisuorittaminen – lempeys ja kehon kuuntelu ovat kovia juttuja!
  6. Valitse viisaasti: älä väännä itseäsi paikkoihin, joihin kehosi ei ole valmis.
  7. Asana on aina asana, helppo tahi vaikea – ihmisarvosi ei ole sidoksissa asanan haastavuuteen.
  8. Hengitä! Se on supervoimasi.
  9. Juo joogan jälkeen liioitellun nautinnollisesti virkistävä lasi vettä. 

Joogaa kotona vai salilla?

Kumpi on sinulle toimivampi valinta, joogastudio vai oma olohuone?

Joogan parhaita puolia on se, että sitä voi tehdä lähes missä tahansa, milloin tahansa, välineillä taikka ilman. Itselleen voi varastaa joogahetken vaikka kotona, töissä tai bussipysäkillä. 

Joogastudiolla on kuitenkin aivan oma tunnelmansa, kun pääset tapaamaan ihmisiä ja voit saada opettajalta yksilöllistä opetusta.

Jos saamme suositella, niin molempi parempi! Käy ajoittain paikan päällä joogatunnilla sekä ylläpidä säännöllistä omaa kotiharjoitusta. Näin saat molemmista kakuista kirsikat, mansikat tai haluamasi herkut päältä.

Plussat joogaan kotona
  • Voit joogata juuri silloin kun sinulle sopii
  • Säästät aikaa ja voit käyttää matkoihin menevän ajan muuhun
  • Yksityisyys ja oma rauha
  • Säästät rahaa, koska nettijooga on yleensä edullisempaa
  • Voit tehdä juuri haluamasi harjoituksen
  • Voit valita taustalle juuri haluamaasi musiikkia
  • Parempi hygienia, koska ikiomat joogavälineet
  • Matalampi kynnys joogata, vaikka edes vartti!
  • Voit hyvillä mielin joogata pieruverkkareissa
  • Opit luomaan itsellesi säännöllisen kotiharjoituksen, joka ei ole studiosta tai maailmantilanteesta kiinni.
Plussat joogaan salilla
  • Saat kohdata ihmisiä ja tutustua muihin joogeihin
  • Voit saada opettajalta yksilöllisempää ohjausta
  • Yhteisöllisyyden tunne ja tunnin yhteinen energia
  • Seesteinen ympäristö ja joogaa varten sisustettu tila
  • Irtiotto omasta arjesta, kun poistut kotoa
  • Studioilla on yleensä monipuolisesti apuvälineitä
  • Voit kysyä opettajalta saman tien, jos jokin askarruttaa
  • Joskus ryhmässä on helpompi mennä epämukavuusalueelle ja haastaa itseään
  • Studiolla voi olla helpompi keskittyä, jos kotona on häiriötekijöitä.

Miten pääsen alkuun?

Joogan aloittamiseksi tarvitset vain mukavat vaatteet ja itsesi. Paina play-nappia ja liiku joogaopettajan opastuksella olohuoneessasi tai piipahda lähimmällä joogastudiollasi.

Kannattaa aloittaa tunneilta, jotka on suunnattu aloittelijoille, tai joiden mainitaan olevan helppoja. Eihän maratonillekaan lähdetä kylmiltään, vaan lenkkejä pidennetään pikkuhiljaa! Olemme koonneet joogan aloittelijoille ikioman (ja ilmaisen) oppaan, johon pääset klikkaamalla alta. Löydät sieltä kaiken tiedon, jonka tarvitset joogan aloittamiseen.  

Olet myös lämpimästi tervetullut aloittamaan joogan Heimo-palvelussamme, josta löytyy lukuisia aloittelijoille sopivia joogaharjoituksia, tekniikkaopastuksia ja muuta joogamukavaa.

ALASPÄIN KURKKIVA KISSA ELI ALAKURKISSASANA – EIKU...?

Joogan asanat

asana = joogan asento

Joogan asanat ovat asentoja, joita harjoitellaan joogatunneilla. Jokaisella asanalla on omat fyysiset ja henkiset hyötynsä sekä perustelunsa, miksi niitä harjoitellaan.

Moni saattaa luulla, että asanan tavoite on näyttää kauniilta tai venyttää keho ääriasentoihin, vaikka ajatus on hyvin kaukana joogasta. Todellisuudessa ulkonäköä tärkeämpää on se, mitä tapahtuu asanan sisällä – asana on kuin taulun kehykset, joihin sinä luot sisällön.

Tärkeintä on löytää asanasta variaatio, joka palvelee sinua parhaiten. Siksi joogaopettaja pyytää sinua kuuntelemaan kehoasi ja antaa erilaisia vaihtoehtoja asentojen harjoittelemiseen. Ymmärrät mistä on kyse, kun kokeilet!

Kuvitetusta ja videoilla höystetystä ilmaisesta asanapankistamme löydät yleisimpien asanoiden ohjeet videoineen. (Disclaimer: alaspäin kurkkiva kissa ei ole oikea jooga-asana – ainakaan vielä.)

Hengitys on supervoimasi

PRANAYAMA = JOOGAN HENGITYSHARJOITUKSET

 Prana on sanskritinkieltä ja tarkoittaa elämänvoimaa. Pranayamalla on hyvin keskeinen rooli joogaperinteessä ja -harjoituksessa. 

Hengitysharjoitusten avulla mm. tasapainotetaan hermostoa, rauhoitetaan mieltä, harjoitellaan läsnäolon taitoa, vähennetään stressiä sekä nimensä mukaisesti lisätään elinvoimaisuutta.

HENGITYKSEN VOIMA ON NIIN JOOGIEN, TIEDEYHTEISÖN KUIN SOTILAIDENKIN TIEDOSSA

Joogit ovat tunteneet hengitysharjoitusten hyödyt jo vuosituhansien ajan, ja länsimainen tiedekin on löytänyt tiensä tuon ilmaisen supervoimamme salojen pariin. 

Tutkimustieto hengitysharjoitusten tehokkuudesta ja hyödyllisyydestä lisääntyy jatkuvasti. Jopa suomalaisille poliiseille ja sotilaille opetetaan taktista hengitystekniikkaa stressinhallintaan; kyseinen neliöhengitys on joogeillekin erittäin tuttu harjoitus.

HELPPO JA TEHOKAS KEINO VAIKUTTAA VOINTIIN

Hengitysharjoitukset ovat niin helppo ja tehokas tapa lisätä hyvinvointia ja tukea terveyttä, että jokaisen kannattaa antaa sille mahdollisuus. 

Joogatunnilla pranayama tuleekin sinulle luontevasti tutuksi! Vasta-alkajan kannattaakin aloittaa harjoittelu opettajan opastuksella ja edetä harjoituksissa maltilla. 

Hengitysharjoituksia voi joogatunnin lisäksi tehdä erikseen vaikka keskellä työpäivää, kun haluat madaltaa stressiä ja rauhoittaa mieltä.

Jos liityt Joogit-palveluun jäseneksi, saat jäsenenä joogatuntien lisäksi myös erillisiä, aloittelijoille sopivia hengitysharjoituksia.

mitä välineitä tarvitsen?

Joogavälineet

TÄRKEIN VÄLINE OLET SINÄ

Välineurheilijan pettymykseksi jooga on laji, jossa pääsee mainiosti alkuun ilman varusteita. Tarvitset vain vaatteet, joissa on mukava liikkua. Kotona et välttämättä tarvitse niitäkään.

Kun on aika hankkia ensimmäinen joogaväline, hanki joogamatto. Huomaat nopeasti, että joogamatolla kaikki on helpompaa ja hauskempaa.

Kirjoitimme avuksesi joogamaton osto-oppaan, jotta löydät juuri sinulle sopivan taikamaton. Sanoinko taikamaton? Siis joogamaton. Same same but different.

Muita hyödyllisiä apuvälineitä (valinnaisia, mutta oivia) ovat esimerkiksi joogablokit, joogabolsteri eli putkityyny, sekä joogavyö. Jos haluat tutustua joogavälineisiin tarkemmin, niin siitä(kin) löytyy meiltä lisätietoa.

Tunnetuimmat joogalajit

Hatha – FYYSISEN asentojoogan perusta

Hathajoogaa ("yoga of force" tai "yoga of effort") pidetään Suomessa omana joogalajinaan, vaikka historian valossa hatha on kattokäsite kaikelle nykypäivän fyysiselle asentojoogalle. Lähes kaikki tämän listan joogalajit ovat polveutuneet hathajoogasta.

Kun törmäät hathajoogaksi nimettyyn tuntiin, tarkoittaa se useimmiten kehon, mielen ja hengityksen yhdistävää asanaharjoittelua, joka etenee melko rauhalliseen tahtiin. Hathajooga voi olla joko lempeän helppoa tai dynaamisemman voimakasta, riippuen tunnista ja opettajasta. Kokeilemalla löydät omasi!

Vinyasa flow – virtaavaa liikkeen ja hengityksen harmoniaa

Vinyasa flow on hieman virtaavampaa joogaa, jossa liikutaan asennosta toiseen yhdistämällä liike ja hengitys toisiinsa. Dynaaminen harjoitus avaa jumeja tehokkaasti saaden niin kehon kuin ajatuksenkin virtaamaan entistä vapaammin. Flow-tunnilla saatetaan yhdistää elementtejä useista eri joogatyyleistä, opettajan taustasta riippuen.

Flow-tunnit ovat keskenään hyvin erilaisia: esim. Slow flow -tunti on seesteisempi, kun taas Power flow -tunnilla tulee todennäköisesti hiki. Vaihtelevuutensa ansiosta lähes jokainen löytää flow-maailmasta omat suosikkinsa – halusitpa rauhoittaa mieltä, kehittää tasapainoa tai treenata kehoa.

Astanga – voimakas harjoitus keholle ja mielelle

Astangajoogan juuret ovat vanhoissa joogatraditioissa ja -teksteissä, mutta nykymuotoonsa laji on muotoutunut vasta 1900-luvulla. Astangan asanaharjoitus tunnetaan joogan fyysisesti vaativimpana lajina, jossa kehoa ja mieltä haastetaan voimakkailla asennoilla ja vauhdikkaalla tahdilla.

Astangajooga poikkeaa monista muista lajeista siten, että harjoituksen liikesarjat koostuvat aina samoista asennoista, joita tehdään tietyssä järjestyksessä. Asennot sidotaan toisiinsa vinyasan, eli liikkeen ja hengityksen yhdistämisen avulla.

Yin-jooga kutsuu pysähtymään

Yin-jooga on yksi rauhallisimmista joogalajeista – tämän listan lajeista vain restoratiivinen jooga on yin-joogan tahtia rauhallisempaa. Yin-jooga poikkeaa yllä olevista joogalajeista siten, että sen juuret ovat intialaisen joogiperinteen sijaan enemmän kiinalaisessa lääketieteessä ja taolaisessa filosofiassa. Yin-jooga kehitettiin Yhdysvalloissa 80-luvulla ja on saanut suuren suosion ympäri maailmaa.

Yin-joogatunnilla pysähdytään itsensä äärelle ja rauhoitetaan mieltä lempeän syvävenyttelyn avulla; asennoissa pysytään tavallista pidempään (n. 3–5 minuutin ajan). Moni kokee harjoituksen hyvin meditatiivisena.

Restoratiivinen jooga – syvää lepoa ja läsnäoloa

Nimensä mukaisesti restoratiivisen joogatunnin tavoitteena on rentouttaa keho, rauhoittaa ajatuksenjuoksu sekä palautua arjen kuormituksesta. Mukaviksi tuetuissa asennoissa pysytään tavallista pidempään, jopa 5–20 minuuttia. Asennossa voidaan olla turvallisesti pidempään, sillä niiden ei ole tarkoitus venyttää, vaan rentouttaa – siksi asennot tuetaan viltein, tyynyin ja pehmustein.

Tavoitteena on antaa keholle ja mielelle mahdollisuus nauttia syvästä, tietoisesta lepohetkestä sekä tasapainottaa autonomista hermostoa. Restoratiivinen jooga on oiva stressinhallinnan työkalu jokaiselle, joka kaipaa arkeensa rauhaa ja palautumista, sekä haluaa ennaltaehkäistä uupumusta.

Iyengar – löydä kehosi linjaukset ja oivalla uutta

Iyengarjooga lähestyy joogaharjoitusta hyvin yksilöllisestä ja anatomisesti tarkasta lähestymistavasta. Iyengarjoogatunnilla käytetään paljon apuvälineitä, kuten seinää, tuolia, joogablokkeja ja -vöitä, joiden avulla asentoja linjataan kunkin oppilaan keholle sopiviksi. Tarkoitus on kehittää kehoa ja mieltä monipuolisesti, ja sitä käytetään myös terapeuttisena harjoituksena.

Iyengarjoogan aloittaminen onnistuu parhaiten joogasalilla asiantuntevan opettajan läsnäollessa. Moni muun joogalajin opettaja kuitenkin hyödyntää Iyengarjoogasta tuttuja nivelten ja kehon osien linjauksia omilla tunneillaan.

Kundaliini – voimakkaan meditatiivinen harjoitus

Muista tämän listan joogalajeista poiketen kundaliinijoogan juuret eivät ole hathajoogassa, vaan sitäkin vanhemmassa filosofisessa suuntauksessa, tantrassa. Historiansa lisäksi kundaliinijooga poikkeaa muista myös siltä osin, että sen katsotaan asentojoogan sijaan olevan meditaatiojoogaa.

Kundaliinijooga lähestyy joogaa energeettisemmästä ja hengellisemmästä lähtökohdasta. Harjoitus sisältää mm. erilaisia hengitystekniikoita, toistuvia liikkeitä, mantroja sekä meditaatiota. Tavoitteena on poistaa energeettisiä tukoksia sekä löytää puhdasta läsnäoloa ja tasapainoa.

Hot-jooga – jos luulet, että "jooga on pelkkää venyttelyä"

Hot-jooga on nimensä mukaisesti lämmitetyssä tilassa tehtävä joogatunti, jossa hikipyyhe on pakollinen varuste. Hot-joogassa huone lämmitetään n. 38-asteiseksi, jolloin tunnelma joogatessa on trooppinen ja syke kohoaa sen mukaisesti. Joogastudiosta riippuen lämmitetyssä joogasalissa voidaan toteuttaa erilaisia joogalajeja flow-tunneista ja yin-joogaan, mutta yleinen tapa on opettaa kuuman joogan perinteistä 26 asanan liikesarjaa.

Koska lämpö notkistaa lihaksia ja niveliä entisestään, emme voi suositella hot-joogaa henkilölle, jolla on yliliikkuvat nivelet – kuumassa joogi venyy helpommin kehonsa sallimien turvallisten rajojen yli.

Ilmajooga – leijuvaa treeniä ja meditaatiota

Ilmajooga on yksi uusimmista joogalajeista. Tunnilla käytetään katosta roikkuvaa silkkiliinaa, jonka avulla joogi pääsee kokemaan leijumisen ilot ja haasteet. Kehon painoa voidaan liinan avulla jakaa ja painovoimaa kohdistaa tiettyyn kehon osaan, mikä antaa perinteiselle asanaharjoitukselle uudenlaisia ulottuvuuksia.

Ilmajoogatunti voi olla lempeän avaava tai rohkeutta vaativa sekä fyysisesti haastava. Aloittelijan kannattaa tutustua lajiin rauhassa ensikertalaisille suunnatulta tunnilta.

jooga asanat

Joogan historia

Ymmärtääkseen nykypäivää on ymmärrettävä historiaa. Joogalla sitä piisaa.

JOOGAN JUURET YLTÄVÄT LÄHES 4000 VUODEN TAAKSE

Joogan esihistorian varhaisimmat tiedot ovat useimpien tutkijoiden mukaan 1800-luvulta ennen ajanlaskun alkua. 

Historiallisena ilmiönä jooga voidaan jakaa esimoderniin ja moderniin joogaan.

Kaikki tänä päivänä harrastamamme jooga on modernia joogaa, joka on kehittynyt intialaisen ja länsimaisen vuorovaikutuksessa 1800-luvulta alkaen. 

Esimoderni jooga sen sijaan poikkesi paljonkin siitä, miten ymmärrämme joogan tänään. Esimoderni jooga on kietoutunut kiehtovilla tavoilla eri aikakausiin, kulttuureihin, uskontoihin, Intian hallitsijoihin sekä historian merkittäviin käännekohtiin.

Joogan pitkän historian aikana kyse ei aina ole ollut käsiseisonnoista tai koira-asennoista. Asana tarkoittaa itse asiassa alun perin istuinta, sillä varhaiset joogit harjoittivat joogaa enimmäkseen istumalla paikoillaan itsensä, hengityksensä ja mielensä kanssa.

MODERNIN JOOGAN LUKUISAT KASVOT

Joogan monivaiheisen historian sekä lukuisten opettajien perintönä modernin joogan piiriin on muotoutunut yli sata erilaista joogatyyliä. Osa tyyleistä painottaa enemmän fyysistä asentojoogaa, osa meditaatiota ja henkistä harjoitusta.

Suurin osa tänä päivänä Suomessa tunnetuista joogalajeista ja opettajista opettaa modernia, psykosomaattista joogaa, jossa keskitytään kehon ja mielen kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin.

Näitkö nämä jo?

Lisätietoa joogeille

Joogit.fi

Kirjautuminen

Joogit.fi

Kirjautuminen