Joogit

Joogabolsterin valintaopas – mikä joogabolsteri sopii sinulle?

joogabolsteri osto-opas näin valitset oikean bolsterin

Joogabolsteri, joka kulkee myös nimellä putkityyny, on hyödyllinen apuväline monilla erilaisilla joogatunneilla. Bolsterin tehtävä on muun muassa tukea, kohottaa, pehmentää, auttaa rentoutumaan ja avautumaan sekä muovata asennoista juuri sinulle sopivia.

Eniten törmäät joogabolstereihin yin-joogassa sekä restoratiivisilla tunneilla, mutta sen käyttömahdollisuudet eivät suinkaan rajoitu niihin. Löydät Joogit-palvelun videokirjastosta myös 60 min bolsterijoogaharjoituksen, jossa opit hyödyntämään bolsteria harjoituksessasi monin eri tavoin. Tilaa täältä ilmainen 7 päivän kokeilujakso ja tule kokeilemaan bolsterijoogaa (tai mitä tahansa harjoitusta yli 400 harjoituksen videokirjastosta)!

Millainen joogabolsteri sopii juuri minulle?

Aluksi kannattaa päättää, onko tuleva joogabolsterisi pyöreä vai matala. Alla kuvaesimerkkikuvat molemmista (kuvat Pilateskaupasta).

Vasemmalla Yogiraj’n pyöreä tattaritäytteinen putkityyny, oikealla Mandukan matalampi joogabolsteri. Molemmat erinomaisia & laadukkaita vaihtoehtoja.

Aloita siis pohtimalla, miten bolsteria haluat käyttää. Mihin asentoihin olet kaivannut sitä eniten?

Jos haluat käyttää bolsteria tukena polvien alla loppurentoutuksessa ja istuen tehtävässä eteentaivutuksessa, valitse pyöreä ja jämäkkä joogabolsteri. Sitä voit hyödyntää monipuolisesti myös esim. istuimena polvi-istunnassa ja selinmakuulla rintakehän avauksissa. Viimeiseen vaihtoehtoon (rinnanavaus selinmakuulla) pyöreä ja jämäkkä bolsteri on melko korkea ja voimakas tuki, joka sopii usein paremmin joogaan jo tottuneemmalle joogille.

joogabolsterilla tuettu savasana loppurentoutus

Jos kaipaat lempeää tukea restoratiivisiin lepoasentoihin, vakautta selinmakuulla tehtäviin asentoihin, taikka tukea risti-istunnassa istumiseen, valitse matalampi bolsteri. Matala ja riittävän leveä bolsteri on parempi valinta myös silloin, kun olet raskaana – se tukee asentoja pyöreää tyynyä vakaammin.

Jos oikein yksinkertaistetaan, voisi sanoa näin: mikäli jooga on sinulle uutta, tunnet olosi kovin kankeaksi tai olet raskaana, valitse matalampi joogabolsteri.

joogabolsterin käyttö restoratiivisessa joogassa

Hyvä uutinen on se, että valitsit kumman mallin tahansa, tulet varmasti hyötymään bolsteristasi – molemmilla on lukuisia erilaisia käyttötarkoituksia. 🙂

Joogabolsterin ominaisuudet – ostopäätöksessä huomioitavia asioita

Kun tiedät, etsitkö pyöreää vai matalaa joogabolsteria, on aika siirtyä valinnassa yksityiskohtaisempiin seikkoihin:

  • Päällyskankaan ja täytteen materiaalit
  • Tuotteen kestävyys: käyttöikä ja ekologisuus
  • Pestävyys ja täyttömahdollisuus
  • Bolsterin paino (kotiin vai mukana kuljetettavaksi)
  • Väri – sopiiko sisustukseen, tuntuuko omalta? 😉

Alla käsittelemme kaikkia seikkoja, materiaali kerrallaan.

Materiaalivalinta: mukavuus, käyttöikä, ekologisuus ja käytännöllisyys

Joogabolsterin jämäkkyyteen, ekologisuuteen, kestävyyteen sekä käyttömukavuuteen vaikuttaa se, millä tyyny on täytetty ja puettu. Useimmiten täyte on joko tattaria, kapokkia, keinokuitua tai puuvillaa. Mitäs eroa näillä sitten on?

Tattaritäytteinen bolsteri – jämäkkä ja ekologinen

Tattari on oiva & kestävä valinta sekä käyttöikänsä että ympäristöystävällisyytensä puolesta. Tattaritäyte tekee bolsterista jämäkän ja painavan, mikä antaa sille lukuisia erilaisia käyttömahdollisuuksia. Jokainen joogabolsteri pehmenee ja löystyy jonkin verran ajan myötä, mutta tattaritäytteinen pysyy muodossaan pitkään. Tattari liikkuu tyynyn sisällä, joten se muotoutuu hieman käyttäjänsä alla, mutta palaa kuitenkin käytön jälkeen muotoonsa.

Joogit Heimon videoilla käytössämme on usein kotimaisen Sarwa Yogan tattaritäytteinen bolsteri, jonka tattariakana (eli tattarin kuori) on luomuviljeltyä tattaria, joka syntyy viljelyn sivutuotteena. Täten tattari on hyvin ekologinen materiaali – ilman käyttökohdetta tattarin kuori poltettaisiin jätteenä.

Myös monella muulla brändillä on valikoimissaan tattaritäytteisiä bolstereita (esim. yllä olevan kuvan pyöreä tattaribolsteri) ja tattari lieneekin tällä hetkellä yksi suosituimpia materiaaleja bolsterivalinnoissa.

Onko tattarilla sitten huonoja puolia? Eipä kummemmin. Joku voi kokea tattaribolsterin liian jämäkäksi, mutta mikäli siinä on täyttö/tyhjennysmahdollisuus, voi jämäkkyyttä säätää itselleen sopivaksi. Käytännön tasolla tattarityyny on materiaaleista kenties painavin, joten sitä ei tee mieli kuljetella kainalossa ihan päivittäin. Joogaharjoituksessa painavasta bolsterista on kuitenkin välillä myös hyötyä.

Kapokkitäytteinen bolsteri – kevyt ja ekologinen

Tattarin tavoin kapokkitäyte on ekologinen valinta, sillä kapokkipuun kuitu on 100% biohajoavaa. Kapokkitäytteinen joogabolsteri on myös melko jämäkkä, mutta ei muokaudu käytössä takaisin muotoonsa aivan tattarin tavoin. Kapokkitäytteen hyöty on sen keveys ja ekologisuus – kapokkibolsteria on kevyempi kanniskella mukana, kuin sen tattarikollegaa.

Kapokin huono puoli? Materiaali palaa hyvin iloisesti syttyessään, joten sen kanssa ei kannata leikkiä kynttilöillä (kuten ei toki muidenkaan materiaalien kohdalla). Toisin kuin tattaribolstereita, kapokkitäytteisiä on hieman vähemmän saatavilla.

Keinokuituiset (polyesterisekoitteet) joogabolsterit kestävät pitkään käytössä, mutta eivät biohajoa

Moni joogabolsteri on täytetty kuitusekoitteella, jossa pääosassa on usein polyesteri. Polyesteri tekee bolsterista kevyemmän, joten sitä on helpompi kuljettaa mukana. Materiaalina polyesteri on synteettinen keinokuitu, jota käytetään paljon vaateteollisuudessa – kyseessä ei ole biohajoava kuitu.

Pohjimmiltaan materiaali on muovia, joten se ei hengitä yhtä mukavasti, kuin luonnonmateriaalit. Ympäristöystävällisempi vaihtoehto polyesterille on kierrätetty polyesteri, jota valmistetaan esim. käytetyistä juomapulloista. Esimerkiksi yllä olevan kuvan Manduka-bolsterin täytteestä 30 % on kierrätettyä polyesteria. Manduka on pitkän linjan joogavälinevalmistaja, jonka tuotteet tunnetaan hyvin aikaa ja käyttöä kestävinä.

Polyesterin hyvä puoli on yleensä sen keveys ja kestävyys – tuote on todennäköisesti pitkäikäinen. Kannattaa kuitenkin valita sellainen brändi, joka panostaa kierrätettyihin materiaaleihin ja ekologisuuteen.

Puuvillatäytteinen bolsteri

Puuvilla – tuo yleisin luonnonkuiduista – on löytänyt tiensä myös joogabolstereihin. Puuvillatäyte tekee bolsterista mukavantuntuisen, mutta esim. tattariin verrattuna vähemmän jämäkän. Puuvillabolsterin hyvä puoli on alkuun sen mukavuus, mutta etenkin pyöreäksi tarkoitettu bolsteri menettää nopeammin käytössä muotonsa.

Puuvillan massatuotannon haitat tuntien kannattaa tavallisen puuvillan sijaan suosia luomupuuvillaa ja ekosertifioituja tuotteita.

Entä se päällyskangas?

Myös päällyskankaissa on paljon materiaalivaihtoehtoja keinokuiduista puuvillaan ja pellavaan. Käyttöiän kannalta merkityksellistä on se, että päällyskankaan saa irrotettua ja sen voi täten pestä! Suosittelen suosimaan päällyskankaassa luonnonmateriaaleja niiden ympäristöystävällisyyden ja hengittävyyden vuoksi. Toisaalta jotkut mikrokuidutkin ovat ominaisuuksiltaan paitsi kestäviä, myös imukykyisiä ja hengittäviä.

Irrotettavan päällyskankaan lisäksi mukava ominaisuus on se, että bolsteria voi itse halutessaan tyhjentää tai täyttää. Esim. tattaribolsteri on usein täytetty niin tuhdiksi, että alkuun sitä voi haluta hieman tyhjentää. Ajan ja käytön myötä bolsterista saa uudelleen jämäkän täyttämällä sitä samalla materiaalilla uudelleen.

Yhteenveto: näin valitset joogabolsterin

  1. Valitse ensin, tahdotko pyöreän vai matalan bolsterin.
  2. Valitse sen jälkeen täytteen materiaali. Suosittelen joko luonnonmukaista & jämäkkää tattaria tai kierrätettyä polyesteria.
  3. Valitse sellainen bolsteri, jonka päällyskankaan saa irrotettua ja sen voi pestä. Esim. luomupuuvilla tai pellava ovat hengittäviä materiaaleja.
  4. Valitse sellainen päällyskangas, joka miellyttää silmääsi ja inspiroi sinua laskeutumaan joogaharjoitukseen. <3

Tutustu vaihtoehtoihin esim. näissä kotimaisissa verkkokaupoissa: Pilateskauppa ja Sarwa Yoga.

(Psst! Jos olet Joogit-palvelun jäsen, kurkista etusi Pilateskauppaan asiakasedut-sivultasi.)

Voinko joogata ilman joogabolsteria?

Kyllä. Mikään joogavälineistä ei ole välttämätön, paitsi sinä itse. Joogabolsterin voi korvata esimerkiksi peittorullalla, vilttirullalla, taitellulla viltillä tai tyynyillä.

Jos etsit Sitä Oikeaa Joogamattoa, tutustu myös joogamaton osto-oppaaseemme.

Haluatko tutustua muihin joogavälineisiin? Lue tämä.


Haluaisitko joogata rennosti kotona, omassa rauhassasi, ammattimaisessa ohjauksessa? Liity Joogit Heimoon jäseneksi!

Lähetä kaverille:

Tilaa joogapostia

Tykkäsitkö tästä? Tilaa uusimmat joogajuttumme suoraan sähköpostiisi.

Tervetuloa sisäpiiriin! :) Voit peruuttaa uutiskirjeen tilauksen milloin tahansa.

Tilaa ilmoitukset
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Vanhimmat
Uusimmat Äänestetyimmät
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Jaa tunnelmasi harjoituksen jälkeen!x
Joogit.fi

Kirjautuminen

Tilaa Uudet jutut sähköpostiisi

Juttuja joogasta ja hyvinvoinnista

Joogit.fi

Kirjautuminen