Joogit

Savasana eli loppurentoutus

savasana kuolleen miehen asento
 • Suomi: Kuolleen miehen asento
 • Englanti: Corpse Pose
 • Sanskrit: Savasana

Savasana – joogin lempiasana

Vaikka savasanan suomenkielinen nimi on hieman karu, ei asentoa kannata säikähtää. Kuolleen miehen asento on täydellinen paikka rentouttaa paitsi koko keho, myös mieli ja ainaisesti vilisevä ajatuksenjuoksu. Savasana on tuttu lähes jokaiselta joogatunnilta, sillä sitä käytetään usein joogaharjoituksen loppurentoutuksena. Harjoituksen jälkeinen autuaan rento pötköttely kruunaa tunnin kuin tunnin, eikä savasanasta melkein malta poistua!

Savasanassa rentoutamme koko kehon jokaista pienintäkin lihasta myöten. Annamme hermostollemme mahdollisuuden rauhoittua ja tarjoamme mielelle tilaisuuden keskittyä tähän hetkeen.

Tuntuuko rentoutuminen vaikealta?

On tavallista ja aivan normaalia, että pysähtyminen, hiljentyminen ja tietoinen rentoutuminen on aluksi hankalaa. Jos arki on pitänyt kiireisenä päivästä ja viikosta toiseen, käy mieli usein melkoisilla kierroksilla – kehon pitkäaikaisista jumeista puhumattakaan. Älä kuitenkaan luovuta, sillä harjoitus tekee mestarin!

Mikä on avain rentoutumiseen savasanassa?

Rauhoittumisen ja rentoutumisen taidossa on ennen kaikkea kyse irtipäästämisen taidosta. Joogatunneilla opettelemme päästämään irti kaikesta, mikä estää meitä olemaan läsnä.

Jutun juju onkin siinä, että harjoittelee päästämään irti myös rentoutumisen yrittämisestä! Mitä enemmän yrittämällä yrität saavuttaa rentoutuneen tilan, sitä kauemmas se voi karata. Harjoituksen myötä opit antautumaan asennolle, hetkelle ja irtipäästämiselle – rentoutuneen läsnäoleva olotila tulee, jos on tullakseen. Sitä ei voi pakottaa, mutta siihen pääsemistä voi harjoitella.

Ajan myötä ajatuksenjuoksu rauhoittuu ja löydät läsnäolon kauneuden. Kun se tapahtuu, tulet huomaamaan, että se oli jokaisen harjoituksen arvoista. Kyky palauttaa mieli läsnäolon tilaan on kenties yksi elämänlaatuun suurimmin vaikuttavia taitoja, joita jokainen meistä voi opetella. Koska pohjimmiltaan läsnäolon kyky on meissä jokaisessa. Välillä se vain hautautuu arjen kiireiden alle.

Asanapankistamme löydät muut joogan asanat ohjeineen, kuvineen ja videoineen.

Asanan hyödyt

Savasanassa rentoutetaan koko keho ja rauhoitetaan mieli. Harjoitus alentaa stressiä ja aktivoi parasympaattista hermostoa, joka vaikuttaa mm. elimistömme vastustuskykyyn, ruoansulatukseen, korjaamiseen ja paranemiseen. Savasanasta opittuja rentoutustekniikoita voi hyödyntää myös nukkumaan mennessä.

Kiinnitä huomiota näihin, kun harjoittelet asentoa:

 • Asetu selinmakuulle.
 • Laske kädet vartalon molemmin puolin, kämmenet kohti kattoa. Jos jokin muu käsien asento tuntuu rentouttavammalta, anna mennä.
 • Sulje silmät rennosti, silmäluomia puristamatta.
 • Tunne sisään- ja uloshengityksen virtaus sieraimissasi ja huomaa, miten kehosi laajenee ja rentoutuu hengityksen mukana.
 • Rentouta kehosi osa kerrallaan, päästä varpaisiin. Huomaa, miten kasvojen ja leukojen rentouttaminen vaikuttaa koko kehoon!
 • Kun keho on rentoutunut, anna rauhoittuvan hermoston tehdä tehtävänsä. Vähemmän tekemistä, enemmän olemista.
 • Poistu asennosta kehoa hitaasti herätellen, kyljen kautta.

Asennon variaatiot, vaihtoehdot & vinkit aloittelijalle:

 • Voit halutessasi laittaa polvien alle bolsterin, tyynyn tai vilttirullan. Moni kokee asanan näin entistäkin rentouttavammaksi.
 • Tarkista, että pää asettuu rentona alustaan ja niskalla on hyvä olla! Lisää pään alle tarvittaessa tyyny.
 • Pukeudu lämpimästi tai levitä yllesi viltti. On helpompi rentoutua, kun ei ole vilu.
 • Aloittelijalle riittää, kun asanassa rauhoittuu parin minuutin ajan. Voit pidentää aikaa sitten, kun se tuntuu luontevalta.

Video: savasana

Videolta näet pikaversion savasanasta. Yleensä asennossa viivytään vähintään pari minuuttia tai niin kauan, kuin haluaa. 🙂 Asennosta poistutaan herättelemällä keho lempeästi, hengittämällä pari kertaa hieman täyteläisemmin ja liikuttelemalla sormia ja varpaita. Suosittelemme poistumaan asanasta rauhallisesti, oikean kyljen kautta. Ota aikasi, tässä asanassa ei ole kiire minnekään.

PALAA ASANAPANKKIIN

Lähetä kaverille:

Tilaa joogapostia

Tykkäsitkö tästä? Tilaa uusimmat joogajuttumme suoraan sähköpostiisi.

Tervetuloa sisäpiiriin! :) Voit peruuttaa uutiskirjeen tilauksen milloin tahansa.

Joogit.fi

Kirjautuminen

Tilaa Uudet jutut sähköpostiisi

Juttuja joogasta ja hyvinvoinnista