Joogit

Flow-tila joogamatolla – löydä oma flow!

flow-tila jooga

Flow-tila on optimaalinen tekemisen tila, jossa olet syvästi läsnä ja keskittynyt siihen, mitä olet tekemässä. Muu maailma unohtuu hetkeksi ja tekeminen virtaa, lähestulkoon itsestään.

Tutustumme aiheeseen tässä artikkelissa hieman lisää, luonnollisesti joogan ja liikkumisen näkökulmasta. Oppeja voi kuitenkin soveltaa myös muihin harrastuksiin ja työhön!

Mitä flow-tila tarkoittaa?

Flow-tila on syvän keskittyneisyyden ja läsnäolevan tekemisen tila, jossa pystyt uppoutumaan täysin siihen, mitä olet tekemässä. Suomenkielinen vastine sanalle voisi olla esimerkiksi virtaus.

Flow-tilassa asiat virtaavat vaivattomasti ja saatat unohtaa hetkeksi ajan kulun. Tuo optimaalinen tila paitsi tuntuu ihanalta ja merkitykselliseltä, sen on myös todettu tekevän ihmiselle monella tavalla hyvää; se on yhdistetty tutkimuksissa mm. lisääntyneeseen onnellisuuteen, luovuuteen, oppimiseen ja parempiin suorituksiin.

Miten flow-tilaan on mahdollista päästä?

flow-tila ja keskittyminen joogassa

Flow-tila on mahdollista löytää esimerkiksi harrastaessa, liikunnassa, työtehtävien tai taiteen parissa. Seuraavat ominaisuudet edistävät virtauksen tilaan pääsemistä:

  • Taitojen ja tehtävän haastavuuden balanssi: tehtävässäsi on sinulle juuri sopivasti haastetta (ettet tylsisty), mutta taitosi riittävät tehtävään.
  • Täysi keskittyminen käsillä olevaan asiaan. Multitäskääminen ja keskeytykset ovat flow’n tappajia.
  • Selkeä tavoite ja välitön palaute. Tiedät, minne olet menossa (tavoite) ja näet selvästi, miten homma sujuu (palaute).
  • Tekeminen tuntuu sinulle palkitsevalta. Tiedät, että sillä on sinulle merkitystä.

Vaikka virtaavassa tilassa homma sujuu lähes vaivattomasti, vaatii flow-tilan saavuttaminen kuitenkin tekijältään ponnistelua. Koska tärkeimpiä edellytyksiä on sopiva taitotason ja haastavuuden suhde, alkaa homma virtaamaan vaivattomasti vasta sitten, kun olet kehittynyt asiassa tarpeeksi. Harjoittelu siis kannattaa, asiassa kuin asiassa!

Yllä olevia flow-tilan edellytyksiä voidaan soveltaa myös joogaharjoitukseen monella tavalla.

Löydä oma FLOW-tila arjessa ja joogamatolla

Joogamatto on mainio paikka tutkailla flow-tilaan pääsemistä. Jos olet joogan vasta-alkaja, voi flow olla alkuun kaukana – ja se on aivan normaalia. Luota siihen, että harjoittelemalla liikkeet tulevat tutuiksi ja pikkuhiljaa opit yhdistämään vielä hengityksen liikkeeseen siten, että pääset nauttimaan ihanasta liikkeen ja hengityksen flow’sta!

Miten flow-tilaa voi harjoitella joogassa?

Flow-joogaharjoituksissa etsimme joogamatolta miellyttäviä flow-hetkiä. Löydät Joogit Heimon videokirjastosta harjoituksia, joissa saat juuri sopivasti haastetta, virtaavaa liikettä sekä keskittymistä yhteen asiaan kerrallaan.

Flow-tilalla ja joogalla on itse asiassa yllättävän paljon tekemistä keskenään. Yksi joogafilosofian merkittävimmistä teoksista – joogasutra – listaa 8-osaisen joogan polun, jonka seitsemäs askel on flow-tilan kaltainen olotila. Joogasutrassa sitä kutsutaan dhyanaksi. Dhyanaa kuvaillaan syväksi keskittyneisyyden tilaksi, jossa muu maailma unohtuu kokonaan.

Etsimme joogaan ja liikkumiseen vaivatonta, virtaavaa & miellyttävää flow’-tilaa – tunnetta, jossa saamme uppoutua täysin siihen, mitä olemme tekemässä.

Miten flow-tilaa voi harjoitella Joogit Heimossa?

  • Flow-joogat ja virtaavat kehonpainotreenit

Löydät videokirjastostamme (sekä helppoja että haastavampia) joogaharjoituksia ja kehonpainotreenejä, joissa pääset liikkumaan virtaavasti. Lisäksi löydät tekniikkavideoita, joilla harjoittelemme erilaisia hengitystekniikoita. Näitä voit hyödyntää joogaharjoituksissasi.

  • Keskittyminen ja läsnäolo arjen tärkeinä taitoina

Optimaalinen tila edellyttää keskittymistä ja läsnäoloa – joita molempia kehitämme niin jooga-, hengitys- kuin meditaatioharjoituksissamme. Autamme alkuun meditoinnissa helppojen, matalan kynnyksen meditaatioharjoitusten avulla.

  • Oman joogarutiinin luominen, motivaatio ja arjen flow – eroon “pitäisi liikkua, mutta…” -jojoilusta!

Jotta voit löytää joogamatolla virtaavan olotilan, edellyttää se harjoittelua. Siksi teemaan sisältyy myös oman joogarutiinin luominen ja sen kompastuskivet. Jaamme parhaat vinkkimme siihen, miten pääset “pitäisi joogata, mutta en saa aikaiseksi” -jojoilusta eroon ja joogasta/liikkumisesta tulee luonnollisesti virtaava osa arkeasi!

  • Kuvassa näet esimerkkejä flow-joogaharjoituksista, jotka löydät Heimon jäsenalueeltamme.

>>> TESTAANPA HEIMOA VIIKON AJAN ILMAISEKSI, KIITOS 🙂

flow-jooga joogit heimo

Näin pääset Heimoon mukaan!

Haluaisitko joogata tai treenata kätevästi kotonasi, ammattimaisten & leppoisten valmentajien hellässä huomassa?

Olet lämpimästi tervetullut Joogit Heimoon.

Heimo on jäsenyyspalvelu, jossa saat yhdellä jäsenmaksulla (alk. 12,25€/kk) rajattomaan käyttöösi kattavan videokirjaston (+130 harjoitusta!), valmiit jooga- ja treeniohjelmat, viikottaisen joogavinkkikirjeen sähköpostiisi, sekä joogaopettajasi, valmentajasi sekä yhteisön tuen.

KOKEILE HEIMOA ILMAISEKSI 7 PÄIVÄN AJAN, ET SITOUDU MIHINKÄÄN (emme pyydä maksutietoja kokeilujaksolla)


Lähteet, joista on ammennettu inspiraatiota flow-tilaan liittyen artikkelia kirjoittaessa. Näistä löydät paljon kiehtovaa lisätietoa aiheesta!

Lähetä kaverille:

Tilaa joogapostia

Tykkäsitkö tästä? Tilaa uusimmat joogajuttumme suoraan sähköpostiisi.

Tervetuloa sisäpiiriin! :) Voit peruuttaa uutiskirjeen tilauksen milloin tahansa.

Tilaa ilmoitukset
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Jaa tunnelmasi harjoituksen jälkeen!x
Joogit.fi

Kirjautuminen

Tilaa Uudet jutut sähköpostiisi

Juttuja joogasta ja hyvinvoinnista