Joogit

Aloittelijan jooga: mitä joogatunnilla tapahtuu?

aloittelijan jooga

Aloittelijan jooga ei välttämättä näytä samalta kuin vuosia harrastaneen jooga. Toisaalta konkarijoogin joogatunti voi näyttää joskus tismalleen samalta, kuin aloittelijalle suunnattu tunti – on monta tapaa syventää harjoitusta, ja haastavampien asentojen tekeminen on vain yksi niistä.

Jos olet käynyt yhdellä joogatunnilla, olet käynyt… yhdellä joogatunnilla. Ethän anna yhden tunnin muovata käsitystäsi joogasta! Joogatunnit voivat olla hyvinkin erilaisia, riippuen joogaopettajasta, joogasuuntauksesta sekä siitä, kenelle tunti on suunnattu.

Ensinnäkin on hyvä tietää, että joogalajeja on jo kymmeniä, ellei yli sata! Esimerkiksi levon joogana tunnettu restoratiivinen jooga, jossa rentoudutaan pehmoisissa asennoissa 5–20 minuutin ajan, näyttää hyvin erilaiselta kuin hikinen voimajoogatunti. Jos et pitänyt yhdestä lajista, kokeile toista.

Onko aloittelijan jooga vaikeaa?

On yleinen harhaluulo, että joogan aloittaminen olisi vaikeaa . Osaava opettaja rakentaa tunnin siten, että aloittelijakin pysyy mukana.

Aloittelijan jooga on tahdiltaan yleensä rauhallista, jotta ehdit tutustua asentojen tekniikkaan ja löytää itsellesi sopivat variaatiot asennoista. Rauhallinen tahti varmistaa, että pysyt mukana ilman, että tunnet omistavasi neljä jalkaa ja kolme kättä.

Joogan perusteisiin tutustuessa tutkitaan yleisimpiä jooga-asanoita, opetellaan rentouttamaan ja pidentämään hengitystä sekä harjoitellaan hengityksen ja liikkeen yhdistämistä toisiinsa. Alkuvaiheessa asentojen tekniikkaan pureudutaan sen verran, että opit joogaamaan nivelillesi turvallisella tavalla.

Se, miten helpolta tai vaikealta ensimmäiset joogatuntisi tuntuvat, riippuvat sinusta: odotuksistasi, liikuntataustastasi ja mielentilastasi.

Mikäli liikunta on viime vuosina jäänyt vähemmälle, saattavat jotkut liikkeet tuntua alkuun hieman haastavammilta. Älä anna sen häiritä, sillä tulet huomaamaan kehityksesi nopeasti.

Jos sinulla on valmiiksi hyvä kehonhallinta ja olet tottunut liikuttamaan kehoasi monipuolisesti, voi aloittelijan jooga tuntua sinulle jopa liian helpolta. Suosittelen kuitenkin etenemään palanen kerrallaan, jotta opit turvalliset asanoiden linjaukset ja rakennat tulevan joogamatkasi vakaalle pohjalle.

Jotkut kokevat suurimmaksi haasteekseen aluksi sen, että joogatunnilla mielelle annetaan mahdollisuus rauhoittua. Itsensä äärelle pysähtyminen on hektiseen arkeen tottuneelle aluksi uutta ja vaikeaa – mieli pomppii asiasta toiseen ja läsnäolon tila voi tuntua mahdottomalta saavuttaa. Haluan muistuttaa, että tämä on aivan normaalia. Meillä kaikilla on päiviä, kun mieli kiitää pikajuoksua, eikä suostu pysähtymään. Siksi me joogaamme. Harjoitus tekee tässäkin asiassa mestarin.

Mistä joogatunti koostuu?

Useimmat joogatunnit koostuvat näistä elementeistä (yhdestä tai useammasta):

  • Asanaharjoitukset (asana = asento)
  • Hengitysharjoitukset
  • Anatomia/tekniikkaopastus
  • Meditaatioharjoitukset
  • Rentoutumisharjoitukset

Useimmiten joogaopettajat yhdistävät fyysistä harjoittelua hengitykseen ja läsnäoloharjoituksiin siten, että lopputuloksena on kokonaisvaltainen harjoitus. Joogassa siis sekä liikutetaan kehoa että rauhoitetaan mieltä. Tämä koskee myös aloittelijan joogaa.

Toisilla tunneilla painotetaan enemmän fyysistä asentoharjoitusta, jolloin tunti voi olla hyvinkin liikkuva ja fyysinen. Joogatunnilla voi siis tulla jopa hiki! Toiset tunnit keskittyvät enemmän rentoutumiseen ja hengitysharjoituksiin, jolloin tahti voi olla todella rauhallinen.

>>> Joogatunti voi olla myös tuota kaikkea yhtä aikaa: sekä fyysinen ja liikkuva että rentouttava ja meditatiivinen. Kokeile, niin ymmärrät! 🙂

Mitä Joogit-palvelun tunneilla tapahtuu?

Jos päätät kokeilla joogaa, olet lämpimästi tervetullut liittymään Joogit Heimoon. Löydät Heimosta lukuisia aloittelijalle sopivia joogatunteja! Pääasiallisena joogaopettajana Joogit-sivustolla toimii Henna, eli allekirjoittanut. Voit tutustua minuun ja muihin Joogit-valmentajiimme tarkemmin täällä.

Ohjaamani joogatunnit ovat kokonaisvaltaisia harjoituksia, joissa huomioidaan sekä keho, hengitys että mieli. Riippuen tunnin painopisteestä ja tavoitteesta tunnit voivat olla hyvinkin erilaisia.

Tunnin jälkeen olosi on joko energinen ja virkistynyt tai rentoutunut ja rauhallinen – joskus kaikkea yhtä aikaa (kyllä, se on mahdollista).

Useimmat ohjaamani tunnit alkavat lyhyellä pysähtymisellä tai hengitysharjoituksella, jolloin suuntaamme keskittymisemme tulevaan harjoitukseen. Ohjaan harjoituksen siten, että lämmittelemme juuri ne lihasryhmät ja nivelet, joita tulet tarvitsemaan harjoituksen aikana. Lämmittelyn jälkeen etenemme harjoituksessa sen mukaan, millainen tunti on kyseessä: joko virtaavaan liikkeeseen tai rauhallisesti asanasta toiseen. Tuntini päättyvät lähes aina loppurentoutukseen.

Löydät Heimostamme mm. seuraavanlaisia joogatunteja:

  • Rentouttavaa levon joogaa (restoratiivinen jooga)
  • Helppoa ja lempeää Hatha-joogaa
  • Rauhallista, mutta makoisaa Slow Flow -joogaa
  • Virtaavan liikkuvaa Vinyasa Flow -joogaa
  • Voimakasta ja hikisempää Strong Flow -joogaa

Joogatuntien lisäksi Heimolaiset saavat asentojen tekniikkaopastusta, hengitysharjoituksia, ohjattuja rentoutusharjoituksia sekä muuta hyvinvointi-inspiraatiota.

Tule rohkeasti kokeilemaan, niin löydät oman tapasi joogata! <3

KOKEILE JOOGAA KANSSAMME ILMAISEKSI 7 PÄIVÄN AJAN ILMAN SITOUMUKSIA >>

Parhain terveisin,

Henna/Joogit


Päivän myytinmurtaja: Moni joogi on aloittanut fyysisesti raskaista joogatunneista perustellen itselleen, että “en jaksa keskittyä rauhallisella tunnilla, koska olen tällainen sähköjänis”. Usein mieli muuttuu, kun keskittymiskyky ja rauhoittumisen taito ovat kehittyneet harjoituksen myötä. Saatat yllättyä, mitä kaikkea harjoittelu tuokaan mukanaan!

Lähetä kaverille:

Tilaa joogapostia

Tykkäsitkö tästä? Tilaa uusimmat joogajuttumme suoraan sähköpostiisi.

Tervetuloa sisäpiiriin! :) Voit peruuttaa uutiskirjeen tilauksen milloin tahansa.

Joogit.fi

Kirjautuminen

Tilaa Uudet jutut sähköpostiisi

Juttuja joogasta ja hyvinvoinnista