Joogit

Kuinka usein kannattaa joogata?

kuinka usein joogata

Moni joogan aloittelija on kysynyt minulta, että kuinka usein heidän kannattaisi joogata. Kysymykseen ei ole yhtä oikeaa vastausta, mutta avataan aihetta hieman.

Säännöllisyys palkitsee

Joogassa, kuten muissakin lajeissa ja harrastuksissa, säännöllisyys palkitsee. Mikäli harjoittelet säännöllisesti, pääset nauttimaan joogaharjoituksen maukkaista hedelmistä nopeammin. Suosittelen harjoittelemaan viikottain – on oma valintasi, montako harjoitusta haluat tehdä viikossa.

Jos olet kiireinen, lisää lyhyt harjoitus sinne, mihin se luontevasti mahtuu: joogavartti heti herätessä tai taukojooga keskellä päivää ovat mainioita tapoja lisätä joogan hyötyjä arkeensa.

Harjoituksen ei tarvitse välttämättä olla pitkä. Vartti rauhoittumista joogan äärelle on jo paljon parempi kuin ei harjoitusta lainkaan. Kokeile joogata aluksi vaikka yhdestä kahteen kertaa viikossa ja lisää määrää myöhemmin, mikäli se tuntuu luontevalta.

Vapaapäiviäkin tarvitaan

Suosittelen pitämään joogastakin vapaapäiviä – etenkin, jos tykkäät tehdä fyysisesti vaativampia joogatunteja.

Mikäli ranteesi eivät ole tottuneet kannattelemaan painoa päivittäin ja yhtäkkiä innostut joogamaan 6-7 kertaa viikossa, on rasitusvamman riski suurempi. Tässä tapauksessa vapaapäivät ovat erityisen tärkeitä.

Mikäli joogaharjoituksesi on hyvin rauhallinen, rentouttava ja sisältää fyysisen harjoittelun sijaan enemmän hengitysharjoituksia ja meditointia, voit hyvin harjoitella päivittäin, jos tahdot.

Kuten kaikissa lajeissa; säännöllinen harjoittelu, riittävä vaihtelu ja riittävä lepopäivien määrä luovat tasapainoisen arjen. Kokeilemalla löydät oman tapasi harjoitella.

Kannattaako joogata aamulla, päivällä vai illalla?

Tämä on hyvä kysymys! Vastaus tosin on hyvin diplomaattinen: riippuu ihmisestä, päivärytmistä sekä toiveesta, mitä joogalta haluaa.

Parasta on ajoittaa jooga sellaiseen hetkeen, johon se arjessasi luontevasti istuu. Uuden rutiinin luomisessa ja uuden harrastuksen aloittamisessa vaikeinta on aina aloittaminen. Siksi aloittamisesta kannattaa tehdä itselleen niin mukavaa ja helppoa, kuin mahdollista.

Voit aina lisätä joogan määrää ja vaihdella ajankohtaa sen mukaa, kun se tuntuu luontevalta, mutta aloita helpolla. Laita jooga kalenteriisi sinne, mihin se sulavimmin istuu.

Aamujoogit:

Jos olet aamuihminen ja aamuusi on helppo raivata tilaa joogavartille, ajoita jooga aamuun. Aamujoogan tarkoitus on avata kehoa yön aikana tulleilta jumeilta, pyöräyttää keho aineenvaihduntoineen ja nestekiertoineen käyntiin sekä karistaa viimeisetkin unihiekat silmistä.

Aamujoogan jälkeen olet valmis kaikkeen, mitä päivä tuo tullesssaan. En tiedä parempaa tapaa aloittaa päivä!

Päiväjoogit:

Jos aamusi ovat kaoottisia eikä jooga-asennoissa viipyily tule kuuloonkaan, kokeile lisätä jooga keskelle työpäivääsi. Olettaen, että työnantajasi sen sallii (jos ei salli, anna minulle työnantajasi puhelinnumero, niin keskustellaan asiasta 😀 ).

Etenkin istumatyöläiselle joogavartti keskellä päivää voi ehkäistä istumatyön haittoja, parantaa loppupäivän kykyä keskittyä sekä virkistää mieltä. Anna taukojoogalle mahdollisuus – viisi minuuttia päivässäkin voi saada aikaan merkittäviä hyötyjä.

Iltajoogit (oletko afterwork- vai unijoogi?):

Iltajoogit voidaan leikkimielisesti jakaa kahteen ryhmään: afterwork-joogeihin sekä unijoogeihin. Afterwork-joogit karistavat työpäivän murheet ja mielessä vilisevät tehtävälistat 20–60 minuutin joogalla, joka toimii siirtymänä työpäivän ja vapaa-ajan välillä. Afterwork-jooga on loistava tapa hallita stressiä, palautua työpäivästä ja antaa itselleen laatuaikaa ennen iltarutiineja!

Unijoogit sen sijaan kaipaavat joogalta hermoston rauhoittumista, mielen hiljentämistä sekä kehon rentoutumista ennen nukkumaanmenoa. Illan unijooga on usein superhidasta flow-joogaa tai rentouttavaa yin- tai restoratiivista joogaa. Unijoogit ajoittavat joogan hetkeen, jonka jälkeen ei ole enää velvollisuuksia jäljellä – joogan jälkeen voi liukua sulavasti sängynpohjalle ja nukahtaa suloiseen yöuneen.

Miten pitkiä tunteja aloittelijan kannattaa tehdä?

Lyhyt harjoitus on aina parempi, kuin ei harjoitusta lainkaan! Jos päivään ei mahdu tunnin joogaa, tee puolen tunnin harjoitus. Jos puoli tuntia on liikaa, joogaa vartti. Keskellä työpäivää jopa 5 minuutin hengittely ja hartioiden availu voi ehkäistä päänsäryn ja parantaa olotilaa.

Älä stressaa minuuttimääristä, vaan keskity harjoituksen säännöllisyyteen ja laatuun. Laadulla tarkoitan joogan kohdalla sitä, että teet harjoituksen – oli se miten lyhyt tahansa – mahdollisimman keskittyneesti ja läsnäolevasti.

Jos haluat joogata heti tänään, liity Heimoomme – löydät sieltä lukuisia 5–60 minuutin joogaharjoituksia niin aamuun, päivään kuin iltaan.

Haluatko oppia lisää?

Joogaa aloittelijalle –tietopankistamme löydät kaiken mahdollisen, joka liittyy joogan aloittamiseen.

Makoisia joogahetkiä toivotellen,

Henna/Joogit

Lähetä kaverille:

Tilaa joogapostia

Tykkäsitkö tästä? Tilaa uusimmat joogajuttumme suoraan sähköpostiisi.

Tervetuloa sisäpiiriin! :) Voit peruuttaa uutiskirjeen tilauksen milloin tahansa.

Joogit.fi

Kirjautuminen

Tilaa Uudet jutut sähköpostiisi

Juttuja joogasta ja hyvinvoinnista