Joogien käyttämä kieli voi kuulostaa alkuun omituiselta, kun puheessa vilisee vieraita sanoja. Laadimme avuksesi joogasanaston, josta voit tarkistaa sanat, jotka ovat jääneet askarruttamaan. Sanasto kasvaa ajan myötä. Voit myös ehdottaa meille puuttuvia sanoja!
Asana
Asanalla tarkoitetaan joogan asentoa. Alun perin asana tarkoitti istuinta tai vakaata istuma-asentoa, sillä muinainen joogaharjoitus sisälsi enemmän meditointia kuin asentoharjoittelua. Nykyään asanalla tarkoitetaan mitä tahansa joogaharjoituksen asentoa: esim. Balasana = lapsen asento.
Namaste
Namaste on joogaharjoituksen lopusta tuttu intialainen tervehdys, jossa kämmenet liitetään yhteen rintakehän korkeudelle. Namaste sisältää tervehdyksen lisäksi syvän kunnioituksen elementin sekä itseä että toista kohtaan. Pandemian aikaan tuota ikivanhaa tervehdystä on kehotettu käyttämään laajemminkin, sillä se on meille tuttuun kättelyyn verrattuna hygieenisempi vaihtoehto.
Pranayama
Pranayamalla tarkoitetaan joogan hengitysharjoituksia. Pranayamalla on hyvin keskeinen rooli joogaperinteessä ja -harjoituksessa. Hengitysharjoitusten avulla mm. tasapainotetaan hermostoa, rauhoitetaan mieltä, harjoitellaan läsnäolon taitoa sekä vähennetään stressiä. Prana on sanskritinkieltä ja tarkoittaa elämänvoimaa.
Aurinkotervehdys
Aurinkotervehdys (sun salutation, surya namaskar) on joogasta tuttu peräkkäisten asentojen liikesarja, jossa liike ja hengitys yhdistetään toisiinsa. Aurinkotervehdyksistä löytyy useita eri variaatioita helpommista haastavampiin, mutta tutuimmat niistä ovat klassiset aurinkotervehdykset, A ja B. Aurinkotervehdys on sekä voimistava, venyttävä että energisoiva liikesarja, joka sopii erinomaisesti esimerkiksi aamuun.
Vinyasa
Vinyasan merkitys on yleistä käsitystä laajempi, mutta sillä tarkoitetaan useimmiten hengityksen ja liikkeen synkroniaa sekä tietoista asennosta toiseen siirtymistä hengityksen tahdissa. Vinyasalla voidaan myös viitata yhteen joogalajeista, vinyasa flow -joogaan.
Ujjayi
Ujjayi-hengitys, ocean breath, victorious breath, valtamerihengitys, voitokas hengitys. Rakkailla lapsilla on …no tiedätte kyllä. Ujjayi pranayama on yksi joogan hengitystekniikoista, johon voi törmätä asanaharjoituksen yhteydessä erityisesti astanga- ja vinyasa-tunneilla. Ujjayi-hengitys auttaa mm. yhdistämään liikkeen ja hengityksen toisiinsa, auttaa keskittymään harjoitukseen pitämällä huomion kehossa, sekä lämmittää kehoa sisältäpäin.
Savasana
Savasana on lähes kaikista joogatyyleistä tuttu selällään tehtävä rentoutusasento, johon joogaharjoitus usein päätetään. Savasanassa on tarkoitus rentouttaa ja keho ja mieli, mutta pysyä tietoisena. Monen joogin lempiasentona tunnettu savasana on kuin tietoista lepoa, tai lepoa ilman unta. Joskus tietoinen lepohetki virkistää paremmin kuin nokkaunet. Nukahditko savasanaan? Älä huoli, niin me kaikki joskus. Taisit tarvita unta. <3
Joogablokki
Kun joogit puhuvat blokeista, tiileistä tai palikoista, he eivät rakentele taloja tai legoja, vaan käyttävät korkista, puusta tai vaahtomuovista tehtyä apuvälinettä harjoituksensa tukena. Joogablokilla voidaan helpottaa, tukea tai antaa lisähaastetta joogan asentoihin. Blokeista on erityisesti apua silloin, jos koet olevasi kankea tai silloin, kun haluat viedä joogaharjoitustasi seuraavalle tasolle. Voit tutustua joogavälineisiin tarkemmin täällä.
Joogabolsteri
Joogabolsteri on pitkä ja kapea, putkimainen tyyny, jota käytetään useilla joogatunneilla apuvälineenä. Bolsteria saatetaan kutsua myös joogatyynyksi tai putkityynyksi. Kyseinen apuväline on tuttu erityisesti yin-joogasta sekä rentouttavilta joogatunneilta (esim. restoratiivinen jooga). Joogabolsterin tehtävä on mm. tukea, kohottaa, pehmentää sekä auttaa rentoutumaan. Lue bolsterista lisää täältä.
Mitä muita termejä haluaisit nähdä joogasanastossa? Vinkkaa meille, niin laajennamme sanastoa!