Joogit

Joogasanasto – joogan sanakirja aloittelijalle

Joogasanasto

Joogien käyttämä kieli voi kuulostaa alkuun omituiselta, kun puheessa vilisee vieraita sanoja. Laadimme avuksesi joogasanaston, josta voit tarkistaa sanat, jotka ovat jääneet askarruttamaan. Sanasto kasvaa ajan myötä. Voit myös ehdottaa meille puuttuvia sanoja!

Joogasanaston tiivistelmä, alla tarkemmat selitykset!

Mitä asana tarkoittaa?

Asana on joogan asento. Joogaharjoituksessa tehdään erilaisia asanoita, jotka kehittävät mm. voimaa, liikkuvuutta, tasapainoa, kehonhallintaa ja mieltä.

Mitä namaste tarkoittaa?

Namaste on intiasta lähtöisin oleva, kunnioittava tervehdys, jossa kämmenet liitetään yhteen. Sanaa käytetään mm. joogaharjoituksessa. Namaste-sanasta on paljon erilaisia käännöksiä, joista yksi yleinen suomennos on “valo minussa kunnioittaa valoa sinussa”.

Mitä pranayama tarkoittaa?

Pranayamalla tarkoitetaan joogan hengitysharjoituksia. Prana on sanskritinkieltä ja tarkoittaa elämänvoimaa.

Mitä aurinkotervehdys tarkoittaa?

Aurinkotervehdys (sun salutation, surya namaskar) on joogasta tuttu peräkkäisten asentojen liikesarja, jossa liike ja hengitys yhdistetään toisiinsa. Aurinkotervehdyksiä tehdään esimerkiksi astangajoogassa sekä vinyasa flow -joogassa.

Mitä vinyasa tarkoittaa?

Vinyasalla tarkoitetaan useimmiten hengityksen ja liikkeen synkroniaa sekä tietoista asennosta toiseen siirtymistä hengityksen tahdissa. Vinyasalla voidaan myös viitata yhteen joogalajeista, vinyasa flow -joogaan.

Mitä ujjayi-hengitys tarkoittaa?

Ujjayi-hengitys on yksi tunnetuimmista joogan hengitystekniikoista, jota käytetään usein asanaharjoituksen yhteydessä esimerkiksi astanga- ja vinyasa flow -tunneilla. Ujjayi-hengityksessä hengitystä säädellään kurkunpään avulla siten, että kurkusta kuuluu hento, merenkohinaa muistuttava ääni.

Mitä savasana tarkoittaa?

Savasana eli “kuolleen miehen asento” on joogaharjoituksen lopussa tehtävä loppurentoutusasento. Savasanassa rentoutetaan koko keho ja mieli, mutta pysytään tietoisena.

Mikä on joogablokki?

Joogablokki tunnetaan myös nimillä joogapalikka ja joogatiili. Kyseessä on usein tiilen muotoinen apuväline, jota käytetään joogassa tukemaan, helpottamaan tai haastamaan joogan asentoa. Joogablokki voi olla esimerkiksi korkkinen, puinen tai vaahtomuovinen.

Mikä on joogabolsteri?

Joogabolsteri on pitkä ja kapea, putkimainen tyyny, jota käytetään useilla joogatunneilla apuvälineenä. Bolsteria saatetaan kutsua myös joogatyynyksi tai putkityynyksi.

JOOGASANASTO

Asana

Asanalla tarkoitetaan joogan asentoa. Alun perin asana tarkoitti istuinta tai vakaata istuma-asentoa, sillä muinainen joogaharjoitus sisälsi enemmän meditointia kuin asentoharjoittelua. Nykyään asanalla tarkoitetaan mitä tahansa joogaharjoituksen asentoa: esim. Balasana = lapsen asento. Tutustu myös asanapankkiimme, josta löydät yleisimpien jooga-asentojen tekniikkaohjeet ja vinkit.

Namaste

Namaste on joogaharjoituksen lopusta tuttu intialainen tervehdys, jossa kämmenet liitetään yhteen rintakehän korkeudelle. Namaste sisältää tervehdyksen lisäksi syvän kunnioituksen elementin sekä itseä että toista kohtaan. Pandemian aikaan tuota ikivanhaa tervehdystä on kehotettu käyttämään laajemminkin, sillä se on meille tuttuun kättelyyn verrattuna hygieenisempi vaihtoehto. Yksi ihana käännös namastelle on: “valo minussa kunnioittaa valoa sinussa”.

mitä namaste tarkoittaa

Pranayama

Pranayamalla tarkoitetaan joogan hengitysharjoituksia. Pranayamalla on hyvin keskeinen rooli joogaperinteessä ja -harjoituksessa. Hengitysharjoitusten avulla mm. tasapainotetaan hermostoa, rauhoitetaan mieltä, harjoitellaan läsnäolon taitoa sekä vähennetään stressiä. Prana on sanskritinkieltä ja tarkoittaa elämänvoimaa. Löydät Joogit-palvelun videokirjastosta fyysisten joogaharjoitusten lisäksi myös hengitysharjoituksia.

Aurinkotervehdys

Aurinkotervehdys (sun salutation, surya namaskar) on joogasta tuttu peräkkäisten asentojen liikesarja, jossa liike ja hengitys yhdistetään toisiinsa. Aurinkotervehdyksistä löytyy useita eri variaatioita helpommista haastavampiin, mutta tutuimmat niistä ovat klassiset aurinkotervehdykset, A ja B. Aurinkotervehdys on sekä voimistava, venyttävä että energisoiva liikesarja, joka sopii erinomaisesti esimerkiksi aamuun. Joogit-jäsenenä löydät videokirjastosta video-ohjeet aurinkotervehdyksiin.

Vinyasa

Vinyasan merkitys on yleistä käsitystä laajempi, mutta sillä tarkoitetaan useimmiten hengityksen ja liikkeen synkroniaa sekä tietoista asennosta toiseen siirtymistä hengityksen tahdissa. Vinyasalla voidaan myös viitata yhteen joogalajeista, vinyasa flow -joogaan. Moni joogaopettaja viittaa sanalla “vinyasa” liikesarjaan, jossa laskeudutaan joogapunnerruksesta (chaturangasta) alas, noustaan sieltä taaksetaivutukseen (esim. kobra tai ylöspäin katsova koira) ja noustaan sieltä alaspäin katsovaan koiraan.

Ujjayi

Ujjayi-hengitys, ocean breath, victorious breath, valtamerihengitys, voitokas hengitys. Rakkailla lapsilla on …no tiedätte kyllä. Ujjayi pranayama on yksi joogan hengitystekniikoista, johon voi törmätä asanaharjoituksen yhteydessä erityisesti astanga- ja vinyasa-tunneilla. Ujjayi-hengitys auttaa mm. yhdistämään liikkeen ja hengityksen toisiinsa, auttaa keskittymään harjoitukseen pitämällä huomion kehossa, sekä lämmittää kehoa sisältäpäin.

Savasana

Savasana on lähes kaikista joogatyyleistä tuttu selällään tehtävä rentoutusasento, johon joogaharjoitus usein päätetään. Savasanassa on tarkoitus rentouttaa ja keho ja mieli, mutta pysyä tietoisena. Monen joogin lempiasentona tunnettu savasana on kuin tietoista lepoa, tai lepoa ilman unta. Joskus tietoinen lepohetki virkistää paremmin kuin nokkaunet. Nukahditko savasanaan? Älä huoli, niin me kaikki joskus. Taisit tarvita unta. <3 Pääset harjoittelemaan savasanaa lähes kaikkien joogaharjoitustemme päätteeksi, mutta myös erillisinä, ohjattuina rentoutusharjoituksina.

Joogablokki

Kun joogit puhuvat blokeista, tiileistä tai palikoista, he eivät rakentele taloja tai legoja, vaan käyttävät korkista, puusta tai vaahtomuovista tehtyä apuvälinettä harjoituksensa tukena. Joogablokilla voidaan helpottaa, tukea tai antaa lisähaastetta joogan asentoihin. Blokeista on erityisesti apua silloin, jos koet olevasi kankea tai silloin, kun haluat viedä joogaharjoitustasi seuraavalle tasolle. Voit tutustua joogavälineisiin tarkemmin täällä.

joogaa aloittelijalle

Joogabolsteri

Joogabolsteri on pitkä ja kapea, putkimainen tyyny, jota käytetään useilla joogatunneilla apuvälineenä. Bolsteria saatetaan kutsua myös joogatyynyksi tai putkityynyksi. Kyseinen apuväline on tuttu erityisesti yin-joogasta sekä rentouttavilta joogatunneilta (esim. restoratiivinen jooga). Joogabolsterin tehtävä on mm. tukea, kohottaa, pehmentää sekä auttaa rentoutumaan. Valitse sinulle sopiva bolsteri oppaamme avulla täältä.

joogabolsteri

Mitä muita termejä haluaisit nähdä joogasanastossa? Vinkkaa meille, niin laajennamme sanastoa!

Lähetä kaverille:

Tilaa joogapostia

Tykkäsitkö tästä? Tilaa uusimmat joogajuttumme suoraan sähköpostiisi.

Tervetuloa sisäpiiriin! :) Voit peruuttaa uutiskirjeen tilauksen milloin tahansa.

Tilaa ilmoitukset
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Jaa tunnelmasi harjoituksen jälkeen!x
Joogit.fi

Kirjautuminen

Tilaa Uudet jutut sähköpostiisi

Juttuja joogasta ja hyvinvoinnista