Joogit

Treenaa kotona -opas: 5 hyvää syytä treenata kotona!

kotitreeni

Kun treenaa kotona, ei tarvitse kuin nousta sohvalta, ja saa treenata omassa rauhassaan. Kotitreeni onkin ollut suosiossa jo 80-luvulta lähtien.

Ylen Iltajumpasta, Les Mills -tunneista ja hikipannoista on kuitenkin tultu pitkälle. Nykyisin kotitreenitarjonta on valtava ja kaikkea löytyy erilaisille tarpeille ja tavoitteille. Enää ei tarvitse vain jumpata: voit joogata, venytellä, hikoilla tai vaikka tehdä täsmätreeniä pakaralle. 

Etäyhteyksien äärelle siirtyminen nosti kotona treenaamisen uudelle tasolle – voisi ehkä sanoa, että “kotijumppa” tuli ryminällä takaisin suomalaisten arkeen.

Älypuhelimella tai tabletilla voit treenata missä tahansa, vaikkapa mökillä tai lomamatkalla. Lisäksi nykyisin voit tehdä harjoituksen livenä muiden kotona treenaavien kanssa, taikka tallenteena silloin, kun sinulle sopii. 

Nykyisin kotitreeni ei rajoitu vain liikkumiseen. Kiireen keskellä voit tehdä rentoutumisharjoituksen tai aamumeditaation lempparijoogaopesi kanssa.

Halutko kokeilla meidän joogaa, kotitreenejä tai meditaatiota? Treenaa kotona 7 päivää ilmaiseksi. 

Miksi treenata kotona?

treenaa kotona

Kotona treenaamisen 5 valttia:

  1. Joustavuus
  2. Ajansäästö
  3. Rahansäästö
  4. Monipuolisuus
  5. Oma rauha

1. Kotitreenien kenties tärkein valtti on joustavuus. Ei tarvitse lähteä mihinkään, vaan voit treenata mukavasti omassa ympäristössäsi. Kun treenaa kotona, saa vapauden harjoitella milloin tahansa, ilman että tarvitsee miettiä kuntosalin aukioloaikoja tai ruuhka-aikoja. Lisäksi voit jumpata räsyisillä kotivaatteilla tai vaikka kalsareissa, jos siltä tuntuu! 

2. Kun treenaa kotona, säästää aikaa. Jos kalenterisi on täynnä, niin voit tehdä tehokkaan täsmätreenin alle vartissa, eikä sinulla mene aikaa siirtymisiin pukkariin ja kuntosaliin – liikenneruuhkista puhumattakaan. Vapautat enemmän aikaa perheellesi tai itsellesi! 

3. Kotitreeni tulee usein edullisemmaksi kuin joogastudio- tai kuntosalijäsenyys tai kuntosalitason treenivälineiden hankinta. Jos esimerkiksi päätät palkata itsellesi valmentajan, hinnaksi voi tulla useita satoja euroja kuussa. Toki oma PT tarjoaa yksilöllisemmän lähestymistavan treenaamiseen, sillä treeniohjelmat voidaan räätälöidä tarkasti henkilön tarpeiden ja tavoitteiden mukaan. Mutta myös kotitreenipalveluista löytyy kursseja erilaisiin tavoitteisiin. Nettitreeneissä opit etänä valmentajan opastuksella tekniikkaa, lisäät tahtia nousujohteisesti ja kehityt ilman suuria kuukausikustannuksia. 

4. Kotitreeni on parhaimmillaan hyvin monipuolista. Kotona voit harrastaa esim. joogaa, pilatesta, liikkuvuutta, kahvakuulaa tai harjoitella taitoja kuten koordinaatiota, tasapainoa tai vaikkapa opetella tanssimaan. 

5. Harjoittele omassa rauhassasi. Kotona voit tehdä sellaisia liikuntamuotoja, joita voi olla vaikea, joillekin jopa epämiellyttävää tehdä muualla kuin kotiympäristössä. Kotona treenatessa on vähemmän häiriötekijöitä kuin kuntosalilla, kuten melua, musiikkia tai muita ihmisiä. Saat oman rauhan! Esimerkiski iltavenyttely on usein mukavampi tehdä omassa olkkarissa kynttilävalossa, kuin kuntosalin lattialla hittiradion pauhaessa taustalla.

Halutko kokeilla meidän joogaa, kotitreenejä tai iltavenyttelyä? Kokeile jäsenyyttä ja treenaa kotona 7 päivää ilmaiseksi.

Kenelle kotona treenaaminen sopii?

kotijooga

Aloitteleva liikkuja

Aloittelija voi harjoitella tekniikkaa ja liikkeitä rauhassa ja omassa tahdissaan, valmentajan opastuksella. Jos treenaminen ja kuntosaliympäristö on vierasta tai, niin ei hätää! Kotona treenaaminen on hyvä vaihtoehto, jos haluat harjoitella yksityisemmin tai jos et viihdy ihmismassojen keskellä.

Kiireiseen elämäntilanteeseen

Treenaa kotona silloin, kun arki on kiireistä etkä välttämättä ehdi laukkaamaan kuntosalilla tai harrastuksissa. Paras tapa on käyttää kotitreeniä taukoliikuntana, esimerkiksi lyhyenä täsmätreeninä työpäivän keskellä tai ennen töiden alkua. Pienikin treeni on parempi kuin ei treeniä ollenkaan, ja minitreenit voivat auttaa ylläpitämään energiatasoja ja parantamaan keskittymiskykyä. Säännöllisyys tässäkin on valttia – 10 minuuttia joka päivä on parempi kuin 90 minuuttia parin viikon välein.

Urheilija ja kokenut liikkuja

Kokenut liikkuja ja urheilija voi hyödyntää kotitreenejä monipuolisena lisänä harjoitteluun ja ylläpitää kuntoa myös esimerkiksi loukkaantumisten aikana. Juoksija voi vahvistaa keskivartalon tukilihaksia juoksijalle suunnattujen kotitreenien avulla. Pyöräilijä voi avata kireitä lonkankoukistajia ja nilkkoja pyörälenkin jälkeen. Voimailija voi tehdä liikkuvuusharjoituksia omien punttitreenien lisäksi. Liikkuvuusharjoitukset ovat tärkeä osa urheilusuoritusta ja auttavat ehkäisemään loukkaantumisia. Urheilijan kotitreeneissä siis kannattaa tehdä tukiharjoittelua kuten tasapainoa ja kehonhallintaa kehittäviä oheisharjoitteita päätreenien lisäksi. 

Seniori

Seniori voi hyötyä kotitreeneistä monin tavoin, sillä ne tarjoavat turvallisen ja mukavan tavan liikkua kotona ja parantaa kehon kuntoa. Seniorin kehossa voi olla rajoituksia, kuten jäykkiä niveliä tai vähäistä liikkuvuutta. Liikkuvuusharjoitukset, kuten venyttely, auttavat ylläpitämään nivelten liikkuvuutta ja parantamaan kehon notkeutta. Käytä ohjattuja kotitreenivideoita: Jos et ole varma, mistä aloittaa tai haluat saada lisävinkkejä kotitreeneihin, voit kokeilla ilmaiseksi meidän jäsenyyttä ja aloittaa helpoimmista harjoituksista, esim. tästä aloittelijan joogapolusta.

Miksi kotiharjoittelu on tärkeää?

treenaa kotona online

Tämä ei varmaan tule yllätyksenä, mutta meidät on tehty liikkumaan. Liikunta on yksi keskeisemmistä tekijöistä pitämään kehon (ja mielen) terveyttä yllä. Ihmisen anatomia ja fysiologia osoittavat, että meidät on kehitetty liikkumaan ja olemaan aktiivisia. 

Meidät on tehty liikkumaan, ei istumaan ja ruutuja tuijottamaan.

Liiallisen istumisen riskit

Kuten varmaan tiedät, kotona harvemmin liikutaan tietoisesti. Hereillä ollessasi olen melko varma, että istut kotona aika paljon:

Istut tuolille syömään, istut sohvalle katsomaan iltauutisia, istahdat lukemaan kirjaa tai kahville juttelemaan ystävän kanssa. Tämän lisäksi jos poistut kotoa, on hyvin todennäköistä että istut lisää. Istut autossa menossa töihin tai kauppaan. Töissä istut pöydän ääressä suuren osan päivästä. Sitten tulet kotiin ja istut rentoutumaan. 

Viime vuosien tutkimukset osoittavat selkeästi että liiallisen istumisen olevan terveysriski, vaikka muuten liikkuisit ja harrastaisit. Istuminen on siis itsenäinen terveysriski vaikka kävisit salilla ja lenkillä pari kertaa viikossa. Tähän syypäänä on nyky-yhteiskunnan passiivinen elämäntyyli. Tutkimukset osoittavat, että liikunnan harrastaminen ei vähennä istumisaikaa, eikä liikunnan lisääminen vaikuta kaikkiin istumisen terveysriskien taustalla oleviin asioihin.

Istuessa lihasten passiivisuus heikentää insuliinihormonin tehoa ja vaikuttaa rasvahappojen kuljetukseen ja hapetukseen lihaskudoksessa, eikä liikunta riitä palauttamaan kaikkia muutoksia. Mutta onneksi meidän ei tarvitse olla nykymenon uhreja, vaan voimme taistella tätä vastaan aivan pienillä arjen teoilla!

Katkaise istuminen säännöllisillä minitauoilla!

Pienikin passiivisuuden katkaisu tekee hyvää.

Paras keino on säännöllinen istumisen tauottaminen. Pienikin passiivisuuden katkaisu auttaa. Me Joogit-palvelussa kannustetaan ihmisiä liikkumaan päivittäin, niin töissä kuin kotona. Lyhytkin kotitreeni tekee ihmeitä! Siksi meidän kotitreenit ovat pääsääntöisesti 5–30 min pituisia. 

Olemme laatineet myös ryhtihaasteen, jossa annetaan täsmäliikkeitä tauottamaan istumista ja parantamaan aineenvaihduntaa.  Löydät kaikki ryhtihaasteen harjoitukset videokirjastostamme, kun liityt jäseneksi.

Tarjolla on monipuolisesti joogaa sekä hauskoja kotitreenejä, jotka kannustavat liikuttamaan kroppaa ja tauottamaan istumista.

Meidän kotitreeneistä löytyy kevyitä ja matalan kynnyksen jumppia, liikkuvuusharjoituksia, ketteryyttä, koordinaatiota ja tasapainoa kehittäviä harjoituksia. Lisäksi löytyy HIIT-treenejä, kahvakuulaa, kehonpainovoimaa ja taitoa kehittäviä treenejä. 

Lisäksi tarjoamme valmennusta ja opetusta, sekä valmiita harjoitusohjelmia. Kotitreenejä löytyy eri tasoisille ja eri tarpeille. Mikä parasta joogan ja kotitreenien lisäsi meillä on oma yhteisö ja huippuvalmentajat.

Tervetuloa kokeilemaan kotijoogaa ja/tai kotitreenejä meidän kanssa! Voit kokeilla viikon ajan palveluamme täysin ilmaiseksi. Tilaa 7 päivän kokeilujakso täältä.

Lähetä kaverille:

Tilaa joogapostia

Tykkäsitkö tästä? Tilaa uusimmat joogajuttumme suoraan sähköpostiisi.

Tervetuloa sisäpiiriin! :) Voit peruuttaa uutiskirjeen tilauksen milloin tahansa.

Tilaa ilmoitukset
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Jaa tunnelmasi harjoituksen jälkeen!x
Joogit.fi

Kirjautuminen

Tilaa Uudet jutut sähköpostiisi

Juttuja joogasta ja hyvinvoinnista