Joogit

Polvikipu häiritsee joogassa tai arjessa? Lue tämä!

polvikipu liikunnassa polvikipu joogassa ja kyykätessä

Polvikipu voi vaivata niin joogassa, harrastaessa kuin arjessa. Polvia voi kuitenkin vahvistaa – myös kotiharjoittelulla!

Polvikipu ei katso ikää, vaan sitä voi olla niin nuoremmilla kuin iäkkäämmillä ihmisillä, joskin usein eri syistä johtuen.

  • Nuorella voi esiintyä polvikipuja kasvupyrähdysten aikana ja liikuntaharrastukset saattavat joskus altistaa polvivammoille.
  • Iän myötä nivelrikko ja kuluminen on yleisin polvikivun syy.
  • Myös kuntoilijat ja urheilijat voivat kokea polvikipua ylikuormituksen tai urheiluun liittyvien vammojen seurauksena.
  • Polvi on altis ylirasitukselle, sillä se saattaa kompensoida niin jalkaterän kuin lonkan virheasentoja – polvikivun juurisyy saattaa siis löytyä muualtakin, kuin polvesta.
  • Lisäksi suurin osa meistä tekee istumatyötä, joka on omiaan lisäämään polvivaivoja liikkumattomuuden vuoksi.

Elämän varrella polvivaivat voivat kroonistua. Iskuttavat harrastukset saattavat aiheuttaa polvikipua, ja kyseisiä liikkumismuotoja alkaa tällöin välttelemään. Joskus polvivaivat alkavat häiritä myös arkielämää.

Polvet saattavat alkaa ilmoittaa itsestään rappusissa ja kipuilla, kun istahdat tai nouset ylös tuolilta. Silloin käy helposti niin, että alat rajoittamaan polven koukistamista ja kyykistymistä. Syväkyykyn ajatteleminenkin saa polvet kipeiksi! 😫

Jos haluat voimistaa polviasi ja oppia joogaamaan ilman polvikipua, tutustu POLVET KUNTOON -kurssiin!

Polvet arjessa ja liikunnassa – mikä niiden tehtävä on?

polvikipu

Polvet ovat niin arjen kuin liikkumisen kannalta äärimmäisen tärkeä alaraajojen nivel. Ne pitävät meidät pystyssä ja vaimentavat iskuja jokapäiväisissä liikkeissä, kuten kävelyssä, juostessa, hyppäämisessä tai siirtyessä jooga-asanasta toiseen.

Käytät polvia myös aina, kun istahdat tai kyykistyt alas.

Polven anatomia pähkinänkuoressa

Polvinivel on kehon suurin nivel, joka sijaitsee sääri- ja reisiluun välisssä. Polven tärkeimmät liikesuunnat ovat ojennus ja koukistus, minkä lisäksi polvi sallii myös hitusen kiertoa.

Polvi on hieno, liikkumisen mahdollistava rakenne, joka muodostuu luista, nivelsiteistä, nivelkierukoista, limapusseista (bursasta) sekä polven ympärillä olevista lihaksista.

Polven liikkumisen kannalta tärkeimmät lihakset ovat etu- ja takareidet.

  • Polven osalta etureisilihasten tehtävä on ojentaa polvea, eli suoristaa jalkaa.
  • Takareidet sen sijaan osallistuvat polven liikuttamiseen polven koukistamisen osalta.

Polvet saattavat kuitenkin joskus kipuilla niin arjessa kuin liikunnassa – myös joogamatolla. Jos polvet ovat kipeät, voi siihen olla lukuisia erilaisia juurisyitä, joita voi olla vaikeaa selvittää näkemättä ihmistä ja tutkimatta asiaa tarkemmin.

Jokainen voi kuitenkin ennaltaehkäistä ja harjoittaa polviaan siten, että kipu hellittää ja polvet voimistuvat.

Liike on lääke – niin ennaltaehkäisevästi kuin polvivaivojen kuntoutuksessa

Usein käy kuitenkin niin, että polvikipu saa ihmisen välttämään liikkumista. Akuutissa vammassa tai sairaudessa hetken täyslepo on usein alkuun tarpeen, mutta akuutin vaiheen jälkeen nyrkkisääntönä voidaan sanoa, että liike on lääke.

Polvi on liikkuvaksi tarkoitettu nivel, joka tarvitsee liikettä pysyäkseen kunnossa. 

Polvet tarvitsevat siis liikettä – myös ”ei-niin-toimivat” polvet.

Jos olet toipunut polvivammasta, tai sinulla on todettu polven nivelrikko, joka haittaa liikkumista, huolenpito on kriittisen tärkeää – varsinkin, jos haluat toimivat polvet tulevaisuudessa.

Polvia kannattaa siis liikuttaa, voimistaa ja kuormittaa sopivasti, jotta ne pysyvät vahvoina, liikkuvina ja toimivina.

polvet kipeät kyykätessä tai joogassa

Kehossa mikään ei toimi yksin, vaan aina yhteistyössä muiden kehonosien kanssa.

Polvikin toimii kokonaisuutena nilkan ja lonkan kanssa – joskus polvivaivat saattavatkin juontaa juurensa muualta kuin polvesta, esimerkiksi jalan virheasennosta (näissä auttaa osaava fysioterapeutti tai vastaava alan ammattilainen!).

Jos polvikipu häiritsee joogatessa tai muissa harrastuksissa, on silloin tärkeää vahvistaa polvien ympärillä olevia lihaksia, jotka tukevat polvea. Polvea tukevat niin taka- kuin etureidet, reiden ulkosyrjän lihakset kuin pohkeetkin.

Mutta miten voimistaa polvia, jos polvikipu estää treenaamasta?

Hyvä uutinen on se, että on olemassa myös polven voimaharjoituksia, jotka eivät vaadi täyttä polven koukistamista. On paljon kuntouttavia ja lempeitä liikkeitä, joita voit tehdä vaikka kotona – ja voit aloittaa niiden tekemisen vaikka heti!

Löydät polville suunnattuja – kuntouttavia sekä vahvistavia – harjoituksia POLVET KUNTOON -kurssiltamme, jonka voit tehdä kotona, omassa tahdissasi.

Myöskään joogan harjoittamista ei yleensä tarvitse polvien vuoksi kokonaan lopettaa:

Onko joogassa lattialle meneminen, lattialla istuminen ja polvien päällä oleminen tällä hetkellä mahdotonta?

>> Tee tuolijoogaa istuallaan tai joogaharjoituksia, jotka tehdään seisten. Molempiin löytyy harjoituksia Joogit-palvelun videokirjastosta, johon saat jäsenenä täyden pääsyn.

Kipuilevatko polvet tietyissä jooga-asennoissa, kuten esimerkiksi polvi-istunnassa, sotureissa, lantionnostossa tai kyyhkyasennossa?

>> Jokaiseen joogan asentoon löytyy polville lempeämpiä variaatioita sekä vaihtoehtoisia asentoja.

Käymme POLVET KUNTOON -kurssillamme läpi kuusi erilaista joogan asanaryhmää, joissa polvikivut saattavat joskus häiritä. Käymme läpi jokaisen asanan kohdalla keinot, joilla saat tehtyä asanan kivutta – sekä vaihtoehtoja asennolle.

polvikipu joogassa

Olemme koonneet polvia kuntouttavan, voimistavan ja kehittävän POLVET KUNTOON – kurssin, jossa vahvistetaan polvia ja harjoitellaan joogaamaan ilman polvikipua. Olet lämpimästi tervetullut kurssille, se sisältyy Joogit-palvelun jäsenyyteen ja sen voi tehdä ihan omassa tahdissaan.

LUE LISÄÄ POLVIKURSSISTÄ TÄÄLTÄ JA ALOITA VAIKKA HETI!

Onko sinulla jotain kysyttävää polviin tai joogaan liittyen? Kirjoita kommenttikenttään niin Joogit-valmentajat vastaavat sinulle! Voit myös aina laittaa meille meiliä osoitteeseen hello@joogit.fi – autamme mielellämme. 🙂

Lähetä kaverille:

Tilaa joogapostia

Tykkäsitkö tästä? Tilaa uusimmat joogajuttumme suoraan sähköpostiisi.

Tervetuloa sisäpiiriin! :) Voit peruuttaa uutiskirjeen tilauksen milloin tahansa.

Tilaa ilmoitukset
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Jaa tunnelmasi harjoituksen jälkeen!x
Joogit.fi

Kirjautuminen

Tilaa Uudet jutut sähköpostiisi

Juttuja joogasta ja hyvinvoinnista